Ticker

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Ολοκληρώθηκε η Διημερίδα για την Πολυπολιτισμικότητα στην Εκπαίδευση (photos)

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Διημερίδα για την «Πολυπολιτισμικότητα στην Εκπαίδευση με έμφαση την Εκπαίδευση των Παιδιών Προσφύγων», που συνδιοργάνωσαν η Σχολική Σύμβουλος Αγγλικής Γλώσσας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας Δρ Ευαγγελία Γκαντίδου και η Ένωση Εκπαιδευτικών Αγγλικής Γλώσσας Καβάλας (ΕνΕΑΓΚ) στην Καβάλα στις 20 - 21 Οκτωβρίου 2017.


Η πρώτη ημέρα των εργασιών πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη με κεντρικό ομιλητή τον κ. Γεώργιο Μαυρομμάτη, Επίκουρο Καθηγητή Μειονοτικής και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στη Σχολή Επιστημών Αγωγής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Το θέμα της εισήγησης του ήταν: «Τα παιδιά των προσφύγων: τα δικά μας παιδιά». Η ομιλία του κ. Μαυρομμάτη ήταν ιδιαίτερα διαδραστική και εξελίχθηκε σε εποικοδομητική συζήτηση με τη συμμετοχή του κοινού, η οποία αποτελούνταν από εκπρόσωπο της Εκκλησίας, το Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Καβάλας, κ. Μπαντίκο, Σχολικούς Συμβούλους, Διευθυντές σχολικών μονάδων, την υπεύθυνη του τμήματος Μορφωτικών Υποθέσεων της Αμερικάνικης Πρεσβείας, την καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Stanford, κ. Lydia Stack καθώς και από εκπαιδευτικούς της Α/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης.

Τη συζήτηση συντόνισαν η Σχολική Σύμβουλος Αγγλικής Γλώσσας ΠΕ Καβάλας Δρ Ευαγγελία Γκαντίδου και η εκπαιδευτικός συμμετέχουσα στο πρόγραμμα Διεθνών Επισκεπτών (IVLP) και πρόεδρος της ΕνΕΑΓΚ, κ. Χρυσούλα Λάζου.

Οι εργασίες της 2ης μέρας πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο, 21 Οκτωβρίου, στο Περιφερειακό Επιμορφωτικό Κέντρο Καβάλας. Η έναρξη των εργασιών περιελάμβανε δύο παράλληλες εισηγήσεις των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα IVLP που συντόνισε το τμήμα Μορφωτικών Υποθέσεων της Αμερικάνικης Πρεσβείας στην Αθήνα, τον κ. Αγάπιο Οικονομίδη, Σχολικό Σύμβουλο Αγγλικής Γλώσσας Β. Αιγαίου, με θέμα: «Προωθώντας την Πολυπολιτισμικότητα στην Πολύγλωσση τάξη» και την κ. Χρυσούλα Λάζου, εκπαιδευτικό Αγγλικής Γλώσσας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και πρόεδρο της ΕνΕΑΓΚ, με θέμα “Multicultural classroom: from the English Language teacher’s perspective – Tutorial tips”.

Ο κ. Οικονομίδης και η κ. Λάζου συμμετείχαν σε πρόγραμμα διεθνών επισκεπτών στις ΗΠΑ προκριμένου να επισκεφθούν και να καταγράψουν εκπαιδευτικές πρακτικές και προσεγγίσεις διαπολιτισμικών και διεθνών σχολείων και οργανισμών σε πόλεις με μεγάλο μεταναστευτικό και προσφυγικό πληθυσμό.

Η κ. Λάζου προσκάλεσε την κ. Stack να συμβάλει στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών Αγγλικής, η οποία και δέχτηκε με χαρά να μοιραστεί απόψεις, συναισθήματα και εκπαιδευτικές πρακτικές που προάγουν την ενεργό συμμετοχή των προσφύγων μαθητών με απώτερο σκοπό να ξεπεράσουν το εμπόδιο της γλωσσικής ανεπάρκειας.

Οι εργασίες της Διημερίδας ολοκληρώθηκαν με την πραγματοποίηση 3 παράλληλων εργαστηρίων με εμψυχωτές τον κ.Leonard Meachim, Εκπαιδευτικό Αγγλικής Γλώσσας Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης, για εκπαιδευτικούς Αγγλικής, με θέμα “Dealing with Diversity: meaning in the multi-lingual and multi-cultural classroom” την κ. Ελίνα Τσαχιρίδου, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΠΜΣ, για εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με θέμα «Εκπαίδευση προσφύγων εφηβικής ηλικίας: χαρακτηριστικά εκπαιδευόμενων και προϋποθέσεις σχεδιασμού διδασκαλίας» καιτην κ. Βασιλική Αραμπατζή, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΠΜΣ για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με θέμα «Η διδασκαλία της Ελληνικής ως Ξένης: τεχνικές και μέθοδοι μιας ολιστικής προσέγγισης της γλώσσας» .