Ticker

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Στην Ελλάδα, περισσότεροι από 400 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από πνιγμό ετησίως τα τελευταία χρόνια.

Τον τραγικό αριθμό των 7 νεκρών από πνιγμό είχαμε την Πέμπτη (6.7.2023).

Το 2022 καταγράφηκε «μαύρο» ρεκόρ στη χώρα με ανθρώπους όλων των ηλικιών να χάνουν τη ζωή τους, είτε γιατί βούτηξαν ακατάλληλες ώρες, είτε επειδή υπερεκτίμησαν τις δυνάμεις τους και δεν τήρησαν τους βασικούς κανόνες για ασφαλή κολύμβηση.

Σύμφωνα με το Safe Water Sports που κάθε χρόνο κάνει την ανάλογη καταγραφή, 386 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο υδάτινο περιβάλλον της χώρας μας, συμμετέχοντας σε δραστηριότητες αναψυχής (κολύμβηση, υδάτινα σπορ, υδάτινες δραστηριότητες αναψυχής) το 2022.

Σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού, την πενταετία από το 2017 έως το 2021 κατά μέσο όρο 342 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους ετησίως από θαλάσσιες δραστηριότητες.

Στην Ελλάδα, περισσότεροι από 400 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από πνιγμό ετησίως τα τελευταία χρόνια. Η αναλογία αντρών: γυναικών που πεθαίνουν από πνιγμό είναι 3:1. Περίπου 10 παιδιά και έφηβοι πεθαίνουν από πνιγμό κάθε χρόνο. Τα περισσότερα θύματα, πνίγονται σε απόσταση 10 μέτρων και σπανίως σε απόσταση μεγαλύτερη από 50 μέτρα από την στεριά. Οι πιο επικίνδυνες ώρες του 24ώρου, είναι οι μεσημεριανές. Η ηλικιακή ομάδα με την μεγαλύτερη θνησιμότητα είναι άντρες 20-24 ετών. Άτομα υψηλού κινδύνου θεωρούνται άτομα ακραίων ηλικιών (δηλαδή 0-5 ετών και ηλικιωμένοι), όσοι πραγματοποιούν ριψοκίνδυνη συμπεριφορά μέσα και γύρω από το νερό, όσοι δεν ξέρουν κολύμπι, όσοι γνωρίζουν μεν κολύμπι αλλά υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους, και όσοι καταναλώνουν αλκοόλ/ ναρκωτικά.

https://eody.gov.gr/themata-ygeias/prolipsi-atychimaton-sto-nero/