Ticker

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Αύριο η επίσημη πρώτη παρουσίαση στην Καβάλα της νέας έκδοσης του Υπουργείου Εξωτερικών

Αφιερωμένη στη μνήμη των 1.484 Ελλήνων Εβραίων της Καβάλας που βρήκαν φριχτό θάνατο στο στρατόπεδο Τρεμπλίνκα της Πολωνίας, αλλά και στη μνήμη των πενήντα Ελλήνων Εβραίων της Καβάλας, της επονομαζόμενης και ως «ομάδα του Σαμπετάι Τσιμήνο» που γλύτωσαν από την εξόντωση στα ναζιστικά στρατόπεδα, είναι η εκδήλωση της πρώτης επίσημης παρουσίασης της νέας έκδοσης του Υπουργείου Εξωτερικών «ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟΙ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ» .


Η εκδήλωση πραγματοποιείται από το Δήμο Καβάλας και τις εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» αυριο Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016 και ώρα 19.00 το απόγευμα.
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η διευθύντρια του Ιστορικού και Διπλωματικού Αρχείου του ΥΠΕΞ, πρεσβευτής Φωτεινή Τομαή, ο ιστορικός και διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Βασίλης Ριτζαλέος, η δημοσιογράφος του MEGA Αλεξία Τασούλη η οποία και θα συντονίσει τη συζήτηση.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί ένα ολιγόλεπτο ενδιαφέρον φιλμάκι με τίτλο «Έλληνες στο Άουσβιτς – Μπιρκενάου. Η εξέγερση των Ελλήνων».

Η νέα έκδοση του Υπουργείου των Εξωτερικών «Οι Έλληνες Δίκαιοι των Εθνών» αφορά τον τελευταίο τόμο της τριλογίας που επιμελήθηκε το ΥΠΕΞ (προηγήθηκαν οι τόμοι «Οι Έλληνες Εβραίοι μέσα από τα διπλωματικά έγγραφα ΥΠΕΞ» και «Έλληνες στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου»). Η τριλογία αναφέρεται στην ιστορική διαδρομή των εβραϊκών κοινοτήτων της χώρας μας, την καταστροφή τους με το Ολοκαύτωμα και τη διάσωση δεκάδων συμπολιτών μας από Έλληνες χριστιανούς.

Στον τόμο, διερευνώνται με επιστημονική ακρίβεια ο ρόλος της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Εθνικής Αντίστασης, εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, της αστυνομίας ακόμα και των δοσιλογικών κυβερνήσεων στη διάσωση Ελλήνων Ισραηλιτών της χώρας μας.

Διερευνάται η ταυτότητα των διασωστών σωτήρων, ενώ επιχειρείται με την παράθεση νομοθετικών μέτρων της Ελληνικής Πολιτείας αμέσως μετά το τέλος του πολέμου μέχρι σήμερα, αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας όσον αφορά την απόδοση ισραηλιτικών περιουσιών στους δικαιούχους τους, δίνοντας τέλος στην παραφιλολογία αιρετικών ισχυρισμών όπως αυτές προβάλλονται κατά καιρούς