Το πρωτάθλημα Β΄ Εθνικής 1968-69 διεξήχθη σε δύο ομίλους των 18 ομάδων, δηλαδή μετείχαν συνολικά 36 ομάδες. Οι νικητές των δύο ομίλων ανέβηκαν στην Α΄ εθνική κατηγορία, ενώ οι δύο δευτεραθλητές είχαν την ευκαιρία να διεκδικήσουν την άνοδό τους σε αγώνες διαβάθμισης.
Ομάδες: 36
Όμιλοι: 2 των 18 ομάδων.
Πρωταθλητές:
Παναχαϊκή: άνοδος στην Α΄ Εθνική.
Α.Ο. Καβάλα: άνοδος στην Α΄ Εθνική.
Διαβάθμιση για άνοδο:
Προοδευτική: επικράτησε και ανέβηκε στην Α΄ Εθνική.
Ολυμπιακός Βόλου: επικράτησε και ανέβηκε στην Α΄ Εθνική.
Υποβιβασμός: καμία ομάδα.
Υποβιβασμός από Α΄ Εθνική (4): Απόλλων Αθηνών, Γ.Α.Σ. Βέροια, Α.Ο. Τρίκαλα, Α.Ο. Χαλκίδα.
Άνοδος στη Β΄ από το ερασιτεχνικό πρωτάθλημα (18): 18 ομάδες, με σκοπό τη δημιουργία και τρίτου ομίλου.
https://el.wikipedia.org/
Με 18 πλέον ομάδες σε καθένα από τους δύο ομίλους (προστέθηκαν οι τέσσερις απ’ το ερασιτεχνικό τουρνουά του οποίου οι όμιλοι περιορίσθηκαν σε δύο) αλλά χωρίς ιδιαίτερο ανταγωνισμό για τους δύο τίτλους ολοκληρώθηκε το πρωτάθλημα.
Η Παναχαϊκή (που συνέτριψε 7-3 τη Ρόδο και έκοψε στο ντέρμπι με την Προοδευτική στην Πάτρα 12.124 εισιτήρια) στον πρώτο όμιλο (όπου ο Πανελευσινιακός τερμάτισε μόλις έκτος) και η Καβάλα (του Ρουμάνου Μπέλα Πάλφυ) στο δεύτερο ήταν ομάδες-μοντέλα, ειδικά η δεύτερη, που πέτυχε 75 γκολ και δέχθηκε μόλις 18.Η Προοδευτική και ο Ολυμπιακός Βόλου έκαναν μεγάλα παιχνίδια, αλλά απλά ήρθαν δεύτεροι πίσω απ’ τους αδιαφιλονίκητους πρωταθλητές. Ωστόσο και οι τέσσερις ομάδες ανέβηκαν στη μεγάλη κατηγορία, καθώς οι Νικαιώτες εκτόπισαν από την Α’ Εθνική τον Απόλλωνα Αθηνών (με...κλήρωση έπειτα από ισόπαλο τρίτο μεταξύ τους παιχνίδι) και οι Βολιώτες τη Βέροια.
Δεν υποβιβάσθηκε κανένας σύλλογος. Η πτώση θα ‘ταν φυσικά αναπόφευκτη αν οι πολιτικές συνθήκες της εποχής και το γεγονός ότι ομάδες ισχυρών ανδρών βρισκόταν στην ίδια δυσχερή θέση, δεν έφερναν μια αύξηση των δύο ομίλων σε τρεις κι ως εκ τούτου την παραμονή της Λάρισας, των Χανίων και του Ιωνικού στην Β’ Εθνική, «ελέω Ασλανίδη» (ο πανίσχυρος γενικός γραμματέας αθλητισμού της εποχής).
Να σημειωθεί η παρουσία δύο ακόμη νέων συλλόγων οι οποίοι προήλθαν από αναγκαστικές συγχωνεύσεις, του Α.Σ. Ρόδου (όπου ο Διαγόρας εν μία νυκτί σβήστηκε από το χάρτη) και του ΑΣ Φλωρίνης, αντί του Νικηφόρου συν τις υπόλοιπες δυνάμεις της πόλης.
Αναφέρουμε κάποια γνωστά ονόματα που έπαιξαν τότε, όπως αυτά των Γιώργου Δεληκάρη (ενός από τα μεγαλύτερα ταλέντα που ανέδειξε το Ελληνικό ποδόσφαιρο) στον Αργοναύτη, Λάκη Νικολάου (του λαμπρού επιστήμονα και έξοχου διεθνή αμυντικού) στον Ατρόμητο Αθηνών, του συγχωρεμένου Λάκη Γκλέζου, του Ν. Πανουσάκη και του Αντώνη Τζανετουλάκου (στην Προοδευτική), του Διονύση Τσάμη (στον Παναιτωλικό), του Φουλατσικλή (στην Καλαμαριά), του Γιώργου Παράσχου (στην Καστοριά), του Στράτου Γιδόπουλου (στο Βόλο), του Στ. Κουλουριώτη (στον Αίαντα), του Χαράλαμπου (Μπάμπη) Μαστρογιάννη (στον Εθνικό Αστέρα), του Διακονικολάου (στη Ρόδο), του Χρ. Ρελλάκη (στα Χανιά), του Τσιμαχίδη και του Μιχάλη Κωνσταντίνου (στον Πανελευσινιακό), των Δημ. Ρεμούνδου και Χριστοδούλου (στο Φωστήρα), του Φερφέρη (στη Δόξα Δράμας).
Έπαιξαν ακόμα οι Μπένσης, Σπετσαρίας, Καλλής και Νικολακάκος (Προοδευτική), Μύλερ (Ατρόμητος Πειραιά), Γ. Δέδες (Καλαμάτα), Ράλλης και Μπεχράκης (Ιωνικός), Τζίνης, Γιακάλογλου, Καϊμάκης και Καραηλιού (Ολ. Βόλου), Ντάνος (Ορχομενός), Φωτίδης (Ξάνθη), Αγ. Πανόπουλος και Λάζος (Φωστήρας), Τρουμπούκης (Λάρισα), Λεβέντης (Μακεδονικός), Βάγιας, Μαχαιρίδης, Τάτσης, Αβραμίδης και Ον. Καραγιαννίδης (Καβάλα), Κεσίδης (Καστοριά), Κωστίδης (Εδεσσαϊκός), Στ. Χρυσαφίδης (Αλεξανδρούπολη), Γούνης και Φιλιππίδης (Ίκαρος), Ευάγ. Παππάς (Αργοναύτης).
Ο Δαβουρλής πρώτευσε στους σκόρερ του α’ ομίλου (34 τέρματα) και ο Πλατωνίδης του Ορχομενού στο β’ (26 γκολ).
http://betaethnikihellas.blogspot.com