Ticker

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

ΦΙΛΙΠΠΟΙ ΚΑΒΑΛΑΣ: Τα μπαράζ του 1963-64

Οι Φίλιπποι Καβάλας ήταν σύλλογος που πρωταγωνιστούσε στην περιοχή μας πρίν την συνένωση και την δημιουργία του ΑΟΚ.

Τη σεζόν 1963-64 έφτασε να διεκδικήσει την άνοδο του στην Α Εθνική μέσα από το μίνι τότε πρωτάθλημα των πρωταθλητών των τεσσάρων ομίλων της Β Εθνικής.

1963-64 β εθνικη
4 ομιλοι - ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ
Α ΟΜΙΛΟΣ Παναχαϊκή
Β ΟΜΙΛΟΣ Προοδευτική
Γ ΟΜΙΛΟΣ Τρίκαλα
Δ ΟΜΙΛΟΣ Φίλιπποι Καβάλας

ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΑΝΟΔΟΥ ΣΤΗΝ Α' ΕΘΝΙΚΗ..
1Η αγωνιστική
Από pgeole.gr/
Στις 24 Μαΐου 1964 μπροστά σε 12.000 κόσμο, η Παναχαϊκή νικά με 2-1 τους Φίλιππους Καβάλας.

ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ – ΦΙΛΙΠΠΟΙ ΚΑΒΑΛΑΣ 2-1
Στάδιο Παναχαϊκης (24.05.1964 – 5μ.μ.): 10.000 θεατές"]Πάνω από 10.000 κόσμος στην Αγυιά ήρθε να συμπαρασταθεί στη Παναχαϊκή προκειμένου το όνειρο της ανόδου στην Α' Εθνική να γίνει πραγματικότητα !
Οι πόρτες του σταδίου είχαν ανοίξει από τις 1 το μεσημέρι.

Θετικό το πρώτο βήμα, έστω και δύσκολο. Οι Μακεδόνες εντυπωσίασαν με τη τεχνική τους υπεροχή, κυριάρχησαν σε μεγάλα διαστήματα, αλλά υστερούσαν στη τελική προσπάθεια. Νευρικό και αμφίρροπο το παιχνίδι στο πρώτο ημίχρονο με χαμένες ευκαιρίες και από τις δυο ομάδες.

Στην επανάληψη οι «κοκκινόμαυροι» μπήκαν δυνατά και πίεσαν μέχρι το 60'. Στη συνέχεια όμως οι φιλοξενούμενοι όχι μόνο ισορρόπησαν αλλά πήραν γρήγορα και τη πρωτοβουλία που τη διατήρησαν ως το 82', όταν δέχτηκαν το δεύτερο γκολ. Από το σημείο αυτό και μετά κατέρρευσαν.

Η Παναχαϊκή δεν ικανοποίησε αγωνιστικά και πήρε το παιχνίδι μόνο χάρις στην ποιότητα και την εμπειρία κάποιων παικτών της. Η άμυνα δεν απέφυγε τα συχνά λάθη, με κύριο υστερήσαντα τον Σταματελόπουλο. Καλοί οι Πολύζος - Λεβεντάκος στο κέντρο, ενώ από τους επιθετικούς ξεχώρισαν οι Κοζαδίνος και Ζαγκότσης. Αντίθετα υστέρησε φανερά ο Μπραουδάκης.

ΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΚΟΛ…
18' Γκολ: Αδράνεια της κοκκινόμαυρης άμυνας, μπάσιμο και γκολ από τον Καραγιάννη (0-1).
33' Γκοοοοοοοοολ: Κάθοδος του Λεβεντάκου που τροφοδοτεί τον Ζαγκότση για να διώξουν σε κόρνερ οι αμυντικοί. Το εκτελεί αριστοτεχνικά ο Εμμανουηλίδης και ο Κοζαδίνος πηδάει στη μικρή περιοχή και με ασύλληπτη κεφαλιά ισοφαρίζει (1-1).
81' Δοκάρι: Δυνατό σουτ του Γαρίτση της Καβάλας βρίσκει το δοκάρι του Κρητικού.
82' Δοκάρι: Πάσα του Χρονόπουλου στον Λεβεντάκο και ψηλοκρεμαστή σέντρα του τελευταίου. Παραλήπτης της μπάλας ο Ζαγκότσης που επιχειρεί σουτ πάνω στα σώματα για να παρέμβει ο Χρονόπουλος και να βρει με νέο σουτ το δοκάρι…
…Γκοοοοολ: Στην επαναφορά οι αμυντικοί παραχωρούν κόρνερ. Εκτελεστής ο σπεσιαλίστας Εμμανουηλίδης που με φαλτσαριστό άπιαστο σουτ στέλνει τη μπάλα απευθείας στα δίχτυα (2-1) !
(Η φάση έγινε στην δυτική εστία προς την Έλληνος Στρατιώτου και η εκτέλεση από την δεξιά, όπως κατέβαινε η Παναχαϊκή, γωνία. Ήταν ένα θεαματικό γκολ που πανηγυρίστηκε από όλους τους θεατές έξαλλα. Ανάμεσα τους και ο γραφών που παρακολουθούσε το κρίσιμο ματς όρθιος από το βόρειο «τούμπι» προς την Αμερικής.) 85': Χτύπημα εν ψυχρώ του Νικολόπουλου στον Γιαννιώτη.

(Ο καλός –γενικά– Ρουμάνος διαιτητής Τοτ ελέγχεται γιατί άφησε ατιμώρητο τον παίκτη της Καβάλας.)

στο άλλο παιχνίδι…
Γηπ. Νίκαιας: Προοδευτική - Τρίκαλα 1-1 (6.000 θεατές)

2η αγωνιστική
Εθνικό Στάδιο Καβάλας: Φίλιπποι Καβάλας – Προοδευτική 2-4
TΡΙΚΑΛΑ ( Αχιλλέας) – ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 1-0

3η αγωνιστική
Εθνικό Στάδιο Καβάλας: Φίλιπποι Καβάλας – Αχιλλέας Τρικάλων 1-4
ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ 1-1

4η αγωνιστικη
από https://www.pgeole.gr/podosfairo/38512

ΦΙΛΙΠΠΟΙ ΚΑΒΑΛΑΣ – ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 2-0
Εθνικό Στάδιο Καβάλας (14.06.1964 – 5.30μ.μ.): 4.000 θεατές"]Απογοητευτική εμφάνιση και οδυνηρή βαθμολογικά ήττα που ψαλίδισε ακόμη περισσότερο τις ελπίδες για άνοδο. Αν σκεφτεί κανείς ότι από το ίδιο γήπεδο πέρασαν με… τεσσάρες η Προοδευτική και τα Τρίκαλα, μπορεί να καταλάβει το ύψος της αποτυχίας. Πιθανότατα πια η Παναχαϊκή ήθελε μόνο νίκες στα υπόλοιπα 2 ματς πράγμα δύσκολο αφού το δεύτερο το είχε έκτος με τους Πειραιώτες.

Χαρακτηριστικών της μετρίας αποδόσεως των φιλοξενούμενων -θα γράψει ο ανταποκριτής της «ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΦΩΝΗΣ»- είναι ότι: «μιαν μόνον φορά απείλησε σοβαρά την εστίαν των Φιλίππων εις το 82' οπότε εκέρδισε δυο αλλεπάλληλα κόρνερ. Ουδείς εκ των παικτών της Παναχαϊκής (πλην του εκπληκτικού γκολκίπερ Κρητικού) απέδωσε ικανοποιητικά». Σε δυο-τρεις γραμμές όλη η τραγωδία.

Οι «κοκκινόμαυροι» όχι μόνο δεν αντέδρασαν σωστά στο 1-0 που έγινε μόλις στο 3ο λεπτό αλλά κινδύνεψαν επανειλημμένα με δεύτερη παραβίαση κάτι που τελικά δεν το απέφυγαν στο 83'. Στο ενδιάμεσο, διατήρησαν περιοδικά μιαν ανούσια και εντελώς ακίνδυνη υπέροχη. Ενδεικτικό της απογοήτευσης για την εικόνα και την ήττα της Παναχαϊκής είναι το σχόλιο του «Νεολόγου»: «Το ποδόσφαιρον μας εδέχθη ένα ακόμη ράπισμα – ίσως το ισχυρότερο. Το Πατραϊκόν ποδόσφαιρον θα μείνει δια πάντα εις την αφάνειαν. Και τούτο διότι η Παναχαϊκή, η αδιαφιλονίκητη πρώτη ποδοσφαιρική δύναμις της πόλεως μας δεν θα είναι οικονομικώς εύρωστος όπως πριν.

Η διοίκησης της Παναχαϊκής υπέστη τα πάνδεινα προκειμένου να ικανοποιήσει τας απαιτήσεις των ποδοσφαιριστών που κατεφάνη ότι κατά πλειοψηφίαν δεν επέδειξαν όσην έπρεπε αγωνιστικότητα. Ήδη το όνειρο των φιλάθλων όπως μια ομάς των Πατρών ευρεθεί εις την Α' Εθνικήν κατηγορίαν διαλύεται.»

Σύμφωνα με την εφημερίδα εκτός από τον Kρητικό, καλά έπαιξαν και οι Βεργίνης, Παπαντωνόπουλος, Δρόσος ενώ μετριότατοι ήσαν οι Λεβεντάκος, Γιαννιώτης, Φαρμάκης. Την απόδοση των Αθηναίων παικτών (Πολύζου, Εμμανουηλίδη, Ζαγκότση, Κοζαδίνου) χαρακτηρίζει «αρνητική».

* 4.000 κόσμος στο γήπεδο με διαιτητή τον Ελβετό Σόσερ και επόπτες επίσης Ελβετούς.

Στο άλλο παιχνίδι…
Εθνικό Στάδιο Τρικάλων: Αχιλλέας Τρικάλων - Προοδευτική 2-1

5η αγωνιστική
ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ – ΤΡΙΚΑΛΑ 3-0
Στάδιο Καραϊσκάκη: Προοδευτική – Φίλιπποι Καβάλας 2-1

6η αγωνιστική
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ - ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 3-0
Τρίκαλα – Φίλιπποι Καβάλας 2-1

ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΠΑΡΑΖ (Σε 6 αγώνες)…
Τρίκαλα 15β. (10-7)
Προοδευτική 14β. (12-7)
Παναχαϊκή 11β. (6-8)
Φίλιπποι Καβάλας 8β. (8-15)
*Βαθμολογικό σύστημα (3-2-1)

PHOTO: https://www.pgeole.gr/podosfairo/38512