Ticker

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Η Μόδα του Ακαταδίωκτου

Ακαταδίωκτο λέγεται και είναι η μόδα της ανευθυνότητα και του ενεργώ κατά το δοκούν χωρίς καμιά συνέπεια των πράξεων μου.

Αλήθεια μπορεί να παίε μπροστά μια χώρα και ένα κράτος θεσπίζοντα ασυλίες και ακαταδίωκτα σε δημόσιους λειτουργούς;

25 Νοεμβρίου 2008
Αντίθετοι στην ασυλία των μελών ανεξάρτητων αρχών οι εισαγγελείς

03/07/2013
Δήλωση Προέδρου ΔΣΑ για το Ακαταδίωκτο των Μελών του ΝΣΚ

ΑΠ Συμβ 1221/2014: Ακαταδίωκτο των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Αντισυνταγματικότητα του άρ. 56 του Ν. 4170/2013

H θέσπιση του ποινικώς ανευθύνου υπέρ συγκεκριμένων κατηγοριών δημοσίων λειτουργών (με αφορμή το άρ. 38 του ν. 4373/2016)

Παρασκευή 01/11/2019
Το ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών αναφορικά με την αυτεπάγγελτη δίωξη που μπορεί να ασκηθεί από εισαγγελείς για το αδίκημα της απιστίας, κατοχυρώνεται, πλέον, με τον νέο Ποινικό Κώδικα.

Το ακαταδίωκτο των υπουργών 30.01.2009 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών ή «νόμο περί ατιμωρησίας των υπουργών», όπως εύστοχα βαφτίστηκε. ....

22/04/2021
Με τροπολογία του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε σήμερα στην Βουλή και ορίζει δικαστικό ακαταδίωκτο για τα μέλη των επιτροπών λοιμωξιολόγων.

Ο Άρειος Πάγος «σφράγισε» το ακαταδίωκτο τραπεζικών στελεχών - 02/04/2021 12:44

Άρθρο 40: Ακαταδίωκτο μελών Ελεγκτικού Συμβουλίου – ΕΕΑ – ΕΣΚΑΝ
«Ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης Ντόπινγκ και τα Μέλη των Ελεγκτικών Συμβουλίων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, δεν ευθύνονται προσωπικά, αστικά ή ποινικά, δεν εξετάζονται και δεν διώκονται για γνώμη, εισήγηση ή πόρισμα ελέγχου που διατύπωσαν ή για πράξη που διενήργησαν, κατά την άσκηση των προβλεπόμενων από την κείμενη νομοθεσία καθηκόντων τους. Τα πρόσωπα αυτά διώκονται μόνο για παραβίαση απορρήτου και υπέχουν ευθύνη έναντι του ελληνικού δημοσίου για πράξεις ή παραλείψεις τους που τελέστηκαν από δόλο ή από βαρεία αμέλεια. Η παρούσα διάταξη δεν αφορά σε πειθαρχικά παραπτώματα που ελέγχονται σύμφωνα με τον Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων»

Σύνταγμα
MEPOΣ TPITO - Oργάνωση και λειτουργίες της Πολιτείας > TMHMA Γ΄ - Bουλή > KEΦAΛAIO TPITO - Kαθήκοντα και δικαιώματα των βουλευτών
****'Αρθρο 62: (Ακαταδίωκτο των βουλευτών)
Όσο διαρκεί η βουλευτική περίοδος, ο βουλευτής δεν διώκεται ούτε συλλαμβάνεται ούτε φυλακίζεται ούτε με άλλο τρόπο περιορίζεται χωρίς άδεια του Σώματος. Επίσης δεν διώκεται για πολιτικά εγκλήματα βουλευτής της Βουλής που διαλύθηκε, από τη διάλυσή της και έως την ανακήρυξη των βουλευτών της νέας Βουλής. Η σχετική άδεια δίδεται από τη Βουλή υποχρεωτικά εφόσον η αίτηση της εισαγγελικής αρχής αφορά αδίκημα το οποίο δεν συνδέεται με την άσκηση των καθηκόντων ή την πολιτική δραστηριότητα του βουλευτή. Η Βουλή, με ευθύνη του Προέδρου της, αποφαίνεται υποχρεωτικά σχετικά με το αίτημα μέσα σε τρεις μήνες αφότου η αίτηση του εισαγγελέα για δίωξη διαβιβάστηκε στον Πρόεδρο της Βουλής. Η τρίμηνη προθεσμία αναστέλλεται κατά τη διάρκεια των διακοπών της Βουλής. Δεν απαιτείται άδεια για τα αυτόφωρα κακουργήματα.