Ticker

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Πώς εντοπίζονται οι θεωρίες συνωμοσίας

Τι είναι οι θεωρίες συνωμοσίας; Για ποιο λόγο ανθούν;

1. Πώς ορίζονται;
Η πεποίθηση ότι ορισμένα γεγονότα ή καταστάσεις αποτελούν αντικείμενο μυστικού και παρασκηνιακού χειρισμού από ισχυρές δυνάμεις με κακή πρόθεση.

2. Τα 6 κοινά χαρακτηριστικά των θεωριών συνωμοσίας
1. Μια υποτιθέμενη μυστική πλεκτάνη.

2. Μια ομάδα συνωμοτών.

3. «Στοιχεία» που φαίνεται να υποστηρίζουν τη θεωρία συνωμοσίας.

4. Δηλώνουν ψευδώς ότι τίποτε δεν συμβαίνει κατά τύχη και ότι δεν υπάρχουν συμπτώσεις· τίποτε δεν είναι αυτό που φαίνεται και τα πάντα συνδέονται.

5. Χωρίζουν τον κόσμο σε καλούς και κακούς.

6. Καθιστούν αποδιοπομπαίους τράγους ανθρώπους και ομάδες.

3. Για ποιο λόγο ανθούν;
Συχνά εμφανίζονται ως η λογική εξήγηση δυσεξήγητων γεγονότων ή καταστάσεων και δημιουργούν μια ψευδή αίσθηση ελέγχου των πραγμάτων. Αυτή η ανάγκη για σαφή εξήγηση γίνεται εντονότερη σε καιρούς αβεβαιότητας όπως σήμερα με την πανδημία COVID-19.

4. Πώς ριζώνουν;
Οι θεωρίες συνωμοσίας ξεκινούν συχνά από μια υπόνοια. Θέτουν ερωτήματα, όπως ποιος επωφελείται από το γεγονός ή την κατάσταση και, με τον τρόπο αυτό, εντοπίζουν συνωμότες. Κάθε «στοιχείο» το παρουσιάζουν τότε έτσι ώστε να ταιριάζει στη θεωρία.

Μόλις ριζώσουν οι θεωρίες συνωμοσίας, εξαπλώνονται ταχύτατα. Είναι δύσκολο να τις αντικρούσει κάποιος, επειδή όποιος το επιχειρεί θεωρείται συμμέτοχος της συνωμοσίας.

5. Οι άνθρωποι διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας για διάφορους λόγους: Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι είναι αληθινές. Άλλοι επιθυμούν σκοπίμως να προκαλέσουν, να χειραγωγήσουν ή να στοχεύσουν άτομα για πολιτικούς ή οικονομικούς λόγους. Προσοχή: Μπορεί να προέρχονται από πολλές πηγές, όπως το διαδίκτυο, οι φίλοι, οι συγγενείς.

Το πρώτο βήμα για να προλάβουμε τις θεωρίες συνωμοσίας είναι να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν. Προσοχή. Σταματήστε την εξάπλωση.