Ticker

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Β ΕΘΝΙΚΗ 1965-1966


Το πρωτάθλημα της Β εθνικής 1965-66 διεξήχθη σε τρεις ομίλους των 16 ομάδων, δηλαδή μετείχαν συνολικά 48 ομάδες. Οι νικητές των ομίλων προκρίθηκαν στην τελική φάση, από την οποία οι δύο ανέβηκαν στην Α΄ εθνική κατηγορία (1)


Η χρονιά εκείνη έχει την ιδιαιτερότητα πως κανένας σύλλογος δεν υποβιβάσθηκε.
Κι αυτό γιατί προβλεπόταν μια μικρή αύξηση του αριθμού των ομάδων, καθώς παράλληλα με τη Β’ Εθνική εξελίχθηκε και το νέο πρωτάθλημα που προαναφέραμε (μεταξύ των πολλών πρωταθλητών από τις τοπικές Ενώσεις) σε 5 ομίλους, το οποίο η Ε.Π.Ο. ονόμασε επισήμως «Γ’ Εθνική» και θα ανεδείκνυε ισάριθμα σωματεία για πρόκριση στη Β’ Εθνική της επόμενης περιόδου.(3)


Στον βόρειο όμιλο συμμετείχε για πρώτη φορά στην ιστορία της η ομάδα του ΑΟ Καβάλα (Ο Α.Ο. Καβάλα, επισήμως μετείχε στο πρωτάθλημα με την επωνυμία «Φίλιπποι»)(1)

Την ίδια σεζόν :
Πραγματοποιούν το ντεμπούτο τους στην Β Εθνική ο Παναργειακός (που ωστόσο ήταν ήδη πανελλήνια γνωστός από τη συμμετοχή του σε τελική φάση του πρωταθλήματος Ελλάδας το 1957), ο Εθνικός Αστέρας (η θρυλική ομάδα της «αριστερομάνας» Καισαριανής), το Χαλάνδρι, ο προπάτορας του ΠΑΣ Γιάννενα Α.Ο. Ιωαννίνων, ο Ολυμπιακός Πατρών (ο οποίος είχε παίξει και στην πρώτη ανεπίσημη τριετία) που αργότερα θα συγχωνευθεί για να προκύψει ο Α.Ο. (και μεταγενέστερα Α.Π.Σ.) Πατρών και η Α.Ε. Χανίων. Νέα σωματεία ήταν επίσης ο Α.Ο. Καβάλας (καθώς ενώθηκαν ΑΕΚ, Φίλιπποι και Ηρακλής για τη γέννηση μιας ομάδας που θα έγραφε ιστορία στη Β’ Εθνική), ο δημοφιλής Ιωνικός (από Α.Ε. Νικαίας και Άρη), ενώ αντιθέτως δεν εμφανίσθηκαν για συμμετοχή οι Θερμαϊκός, Φοίνικας Πολίχνης και Ελπίδα Δράμας.(3)

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΟΝ 3ο ΟΜΙΛΟ


Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ 3Ο ΟΜΙΛΟ



Στους άλλους 2 ομίλους
Στον πρώτο όμιλο της Β΄ Εθνικής ο Φωστήρας (που ήταν το φαβορί) πήρε αρχικά την πρωτοπορία αλλά ο ΟΦΗ (που ευνοήθηκε από το πρόγραμμα) την έβδομη μέρα τον συνέτριψε με 3-0 και στο τέλος με σχετική ευκολία στέφθηκε πρωταθλητής με προπονητή το Βαγγέλη Χέλμη για πρώτη φορά στα χρονικά (17 νίκες, 3 ήττες). Όμως τελικά δεν τα κατάφερε να φθάσει στην Α΄ Εθνική, αφού απέτυχε στα μπαράζ που ακολούθησαν.(3)
1ος
ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΟΝ 1ο ΟΜΙΛΟ

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ 1ο ΟΜΙΛΟ

2ος
Στο β’ όμιλο ο ισχυρότατος Βύζας (19 νίκες, 69 γκολ) ξαναπήρε τον τίτλο (παρά την αξιοσημείωτη παρουσία των Διαγόρα, Πανελευσινιακού και Λάρισας) και αυτή τη φορά πέτυχε το στόχο της ανόδου στη μεγάλη κατηγορία, όπως και η θριαμβεύτρια του τρίτου ομίλου Βέροια (18 νίκες, 17 τέρματα παθητικό) η οποία κατατρόπωσε τον Απόλλωνα Καλαμαριάς και τη Δόξα Δράμας, που προέρχονταν από το μεγάλο πρωτάθλημα και είχαν τοποθετηθεί αντίπαλοί της.(3)

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΟΝ 2ο ΟΜΙΛΟ


Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ 2ο ΟΜΙΛΟ


Πρωταθλητές:
Ο.Φ.Η
Βύζας Μεγάρων: άνοδος στην Α΄ Εθνική.
Γ.Α.Σ. Βέροια: άνοδος στην Α΄ Εθνική.

Τελική φάση - Αποτελέσματα
12 Ιουνίου 1966, γήπεδο ΠΑΟ: Γ.Α.Σ. Βέροια - ΟΦΗ: 2-0.
15 Ιουνίου 1966, στάδιο Γ. Καραϊσκάκης: Βύζας Μεγάρων - Γ.Α.Σ. Βέροια: 4-0.
19 Ιουνίου 1966, στάδιο Ν. Φιλαδέλφειας: ΟΦΗ - Βύζας Μεγάρων: 2-2.
22 Ιουνίου 1966, στάδιο Κατερίνης: Γ.Α.Σ. Βέροια - ΟΦΗ: 1-0
26 Ιουνίου 1966, στάδιο Έδεσσας: Γ.Α.Σ. Βέροια - Βύζας Μεγάρων: 2-3
3 Ιουλίου 1966: Βύζας Μεγάρων - ΟΦΗ: 2-0 (άνευ αγώνα, παραίτηση ΟΦΗ)
Βαθμολογία Τελικός όμιλος (4 αγώνες)
1 Βύζας Μεγάρων 11 β. 11-4
2 Γ.Α.Σ. Βέροια 8 β. 5-7
3 Ο.Φ.Η. 4 β. 2-7
(1)

Πρώτοι σκόρερ ανεδείχθησαν ο Ιωαννίδης (της Καλογρέζας) στον πρώτο όμιλο (με 23 γκολ), ο Κουβάς (του Βύζαντα, στη φωτό) για δεύτερο συνεχόμενο χρόνο στο β’ όμιλο (26 γκολ) και ο Πασχαλίδης του Ολυμπιακού Βόλου που σκόραρε 14 φορές στο γ’ όμιλο. Σαν αποτελέσματα, ξεχωρίζουν το 10-0 του Ευρίπου επί του Δωριέα και το 9-1 του Βύζα επί του Ορχομενού (και τα δύο στο β’ όμιλο), ενώ επτά φορές μηδενίσθηκε στον α’ όμιλο ο Παναρκαδικός.(3)

Υποβιβασμός: καμία ομάδα.
Υποβιβασμός από Α΄ Εθνική (2): Παναιγιάλειος, Νίκη Βόλου.

Άνοδος από Γ΄ Εθνική (4): Λεβαδειακός, Εργοτέλης, Εθνικός Αλεξανδρούπολης, Μ. Αλέξανδρος Θεσ/νίκης, καθώς και ο Ροδιακός, ο οποίος δεν μετείχε στην Γ' εθνική της χρονιάς αυτής.(1)


Πηγές
1. el.wikipedia.org
2. rsssf.com
3. web.archive.org

Φωτογραφια του ΑΟΚ απο την σεζον 1966 στο Βερουλειο
(Πάνω σειρά:Τσεντεμειδης-Βαιας-Μπαρμπαλεξης-Χ"Ιωαννου-Καραμπετακης.
Μεσαία σειρά: Μπλεκος-Μιχαηλίδης-Μοδούρας-Σειτανιδης.
Κάτω σειρά: Πατσας-Γκαρανατσιος-Παρίδης.
facebook.com/GALAZIOIARGONAUTES