Ticker

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Καβάλα - Ολυμπιακός Βόλου προϊστορία (video)

Την περίοδο 1966-67 Ολυμπιακός Βόλου και Καβάλα βρίσκονται αντίπαλοι μαζί με τον Πανελευσινιακό, σε αγώνες μπαράζ για την άνοδο στην Α' Εθνική.

Στην τελική φάση του πρωταθλήματος της Β Εθνικής1966-67  οι τρεις ομάδες ισοβάθμησαν, ώστε απαιτήθηκαν αγώνες μπαράζ μεταξύ τους. Οι τρεις αγώνες μπαράζ διεξήχθησαν στη Λαμία και η ομάδα του Βόλου μαζί με αυτήν της Ελευσίνας κέρδισε την άνοδο για πρώτη φορά στην Α΄ Εθνική.

Την περίοδο 1993-94 η Καβάλα παίρνει την άνοδο για την Α Εθνική (μετέπειτα Superleague). Μια από τις αντίπαλες ομάδες στο πρωτάθλημα της Β Εθνικής ο Ολυμπιακός Βόλου. Στο Βόλο οι δύο ομάδες αναδεικνύονται ισόπαλες 0-0. Στην Καβάλα ο ΑΟΚ κερδίζει με σκορ 2-1.

Δείτε φάσεις από το παιχνίδι Καβάλα - Ολυμπιακός Βόλου 2-1



Ολυμπιακός Βόλου και Καβάλα έχουν συναντηθεί 46 φορές σε Α’, Β’ και Γ’ Εθνική με τους Βολιώτες να έχουν μια νίκη παραπάνω 17, έναντι 16 της Καβάλας, ενώ 13 ματς έληξαν χωρις νικητή. Τελευταία αναμέτρηση στις 17/2/13 με την Καβάλα να επικρατεί με 1-0 (37′ Εντιάιγ Τενέμα).


Νοέμβριος 2008-09 Πρωτάθλημα Β Εθνικής 10η αγωνιστική Καβάλα - Ολυμπιακός Βόλου 2-1


Β' Εθνική 2008-9
27η αγωνιστική
22/3/09
Ολυμπιακός Βόλου-Καβάλα 0-0



Superleague 2010-2011
20/3/11
ΚΑΒΑΛΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ 0 - 1





Τις 2 ομάδες συνδέει και ο ταυτόχρονος υποβιβασμός τους.

Στις 28 Ιουλίου 2011 η Καβάλα, όπως και ο Ολυμπιακός Βόλου, τιμωρήθηκαν από την Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λιγκ με υποβιβασμό στη Φούτμπολ Λιγκ 1 (Β΄ Εθνική), με την κατηγορία κατά του διοικητικού ηγέτη της για δωροδοκία και στοιχηματισμό σε χειραγωγημένα παιχνίδια (με βάση το άρθρο 21). Ασκήθηκε έφεση από τις δυο ομάδες Η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ αποφάσισε πως δεν προέκυψε όφελος για την ομάδα (όπως και για αυτήν του Ολυμπιακού Βόλου), διατηρώντας την ομάδα στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ, αποδίδοντας απλά αντικειμενική ευθύνη (με βάση το άρθρο 5) και επιβάλλοντας αφαίρεση 8 βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα (της περιόδου 2011-12).

Τελικά στις 23 Αυγούστου η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) ανακοίνωσε πως δεν χορηγεί πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ τόσο στην ομάδα της Καβάλας όσο και σε αυτή του Ολυμπιακού Βόλου, «...διότι δεν επήλθε καμία ουσιαστική μεταβολή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, ύστερα από την τιμωρία του Αχιλλέα Μπέου και του Χρυσόστομου Ψωμιάδη από την Αθλητική Δικαιοσύνη...». Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, «...από τα στοιχεία του φακέλου, αλλά και από τα όσα έχουν περιέλθει σε γνώση της Επιτροπής προκύπτει χωρίς κανένα περιθώριο αμφιβολίας ότι ο Χρυσόστομος Ψωμιάδης είναι ο ουσιαστικός ιδιοκτήτης και εν τοις πράγμασι κάτοχος της πλειοψηφίας τουλάχιστον των μετοχών της ΠΑΕ ΝΕΑ ΚΑΒΑΛΑ, την διοίκηση της οποίας και ασκεί....».



Με βάση την παραπάνω απόφαση οι δύο ομάδες αποβάλλονταν από όλα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα και υποβιβάζονταν στην ερασιτεχνική Δ΄ Εθνική κατηγορία (περιφερειακό πρωτάθλημα), επερχόμενης αυτοδίκαια της λύσης των δύο ανωνύμων εταιρειών (ΠΑΕ). Οι δύο ομάδες κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης της απόφασης και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, μπλοκάροντας την αντικατάστασή τους με άλλες ομάδες στο πρωτάθλημα μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση, ενώ παράλληλα η ομάδα του Βόλου κατήγγειλε την ΕΕΑ για μη νόμιμη σύνθεση των νέων μελών της, άποψη που υιοθέτησε και η διοίκηση της Καβάλας.

Τελικά οι δύο ομάδες υποβιβάστηκαν οριστικά στη Δ΄ Εθνική το Σεπτέμβριο του 2011, αφού η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού δεν δέχθηκε να εξετάσει εκ νέου τις όποιες αλλαγές έγιναν στις διοικήσεις των ομάδων μετά την πρώτη της απόφαση.

Πάντως με νέα απόφαση της ΕΠΟ Ολυμπιακός Βόλου και Καβάλα εντάχθηκαν στο πρωτάθλημα της Β Εθνικής της σεζόν 2012-2013.

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ 22/12/19