Ticker

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

ΛΑΧΑΝΙΚΑ- ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΟΛΑ ,ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΟΛΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ


Κρέας, ψάρι, ζυμαρικά, πατάτες τα συνοδεύουν εξαιρετικά ενώ το ελαιόλαδο αποτελεί αχώριστο… σύντροφό τους είτε μαγειρεμένα είτε ωμά αφήνοντας τη γεύση τους να ξεδιπλωθεί μοναδικά!

ΩΜΑ ΣΕ ΣΑΛΑΤΕΣ
Σαλάτες όπως η κλασική «χωριάτικη» ετοιμάζονται γρήγορα, είναι απολαυστικές και ιδιαίτερα χορταστικές. Εντούτοις, η σαλάτα μπορεί να αποτελεί είτε μια σχετικά διαιτητική επιλογή εάν περιοριστούμε στα λαχανικά και σε λίγο ελαιόλαδο είτε εξαιρετικά παχυντική εάν προσθέσουμε τυριά, αλλαντικά, ξηρούς καρπούς, κρουτόν κ.λ.π., βάλουμε άφθονο λάδι ή άλλες λιπαρές σάλτσες.

ΣΝΑΚ ΚΑΙ ΟΡΕΚΤΙΚΑ
Λαχανικά όπως το αγγουράκι και το καρότο μπορούν να κοπούν σε λεπτότερα κομμάτια και να καταναλωθούν αντί άλλων σνακ, μόνα τους ή μαζί με γιαούρτι. Βεβαίως, το αγγουράκι είναι επίσης απαραίτητο για να φτιάξουμε παραδοσιακό τζατζίκι, ενώ χωρίς μελιτζάνα μελιτζανοσαλάτα δεν γίνεται! ΠΡΟΣΟΧΗ! Τα ορεκτικά που περιέχουν πολτοποιημένα λαχανικά, είναι πολύ ευπαθή στις αλλοιώσεις.

ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ
Τα λαχανικά μπορούν να βραστούν και να καταναλωθούν αυτούσια, να γίνουν σαλάτα ή συνοδευτική γαρνιτούρα. Μπορούν επίσης να βραστούν, να σοταριστούν ή να ψηθούν μαζί με άλλα τρόφιμα, π.χ. όσπρια, κρέατα, ομελέτα, πίτσα κ.λ.π. Ακόμα, γίνονται σούπες, πουρές, σάλτσα, γεμιστά, γέμιση για πίτες (π.χ. χορτόπιτες) αλλά και να προστεθούν τριμμένα ή ψιλοκομμένα σε κιμά (π.χ. για μπιφτέκια).

ΤΗΓΑΝΗΤΑ
Το τηγάνισμα αλλοιώνει τη θρεπτική αξία των λαχανικών και αυξάνει κατά πολύ τις θερμίδες τους. Ωστόσο, το σωστό τηγάνισμα σε αρκετό ελαιόλαδο προστατεύει σε μεγαλύτερο βαθμό τη βιταμίνη C και τα φλαβονοειδή των λαχανικών συγκριτικά με το βράσιμο σε νερό ή το ψήσιμο.

ΨΗΤΑ ΣΕ ΣΧΑΡΑ
Τα ινώδη λαχανικά (ντομάτα, κρεμμύδι, πιπεριές, μανιτάρια, καρότα κ.ά.) γίνονται ιδιαίτερα γευστικά όταν ψηθούν. Για να ψηθούν σωστά, πρέπει να μείνουν εκτός ψυγείου για 1-2 ώρες, να τα μαρινάρουμε για περίπου 30΄ και να τα ψήσουμε πρώτα για 2-3΄ στο φούρνο μικροκυμάτων. Στη συνέχεια τα αλείφουμε με ελαιόλαδο και κατόπιν α βάζουμε στη σχάρα μέχρι να μαλακώσουν, γυρνώντας τα μόνο μια φορά.

ΛΑΔΕΡΑ
Ειδικά το καλοκαίρι μπορούμε να τρώμε πιο συχνά ως κύριο πιάτο μαγειρεμένα λαδερά, ιδίως δε, λαχανικά που δεν τρώγονται ωμά, όπως π.χ. αρακάς, μελιτζάνες, μπάμιες, φασολάκια κ.ά.

ΣΕ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ
Βάζουμε λαχανικά ως γέμιση σε ζεστά ή κρύα σάντουιτς με ψωμί ή πίτα αλλά και πάνω από παξιμάδια (π.χ. ντάκος). Τα χρησιμοποιούμε είτε ωμά, όπως π.χ. φύλλα μαρουλιού, ροδέλες ντομάτας, τεμαχισμένο καρότο και λάχανο, είτε ψημένα, όπως π.χ. κόκκινη πιπεριά, μελιτζάνα, ψητή ή λιαστή ντομάτα, είτε ως τουρσί.

ΧΥΜΟΙ
Φτιάχνουμε χυμούς σε αποχυμωτή χρησιμοποιώντας φρέσκα λαχανικά και τους καταναλώνουμε άμεσα.

ΚΑΝΟΝΑΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ:
Μην κόβετε τα λαχανικά στην ίδια επιφάνεια και με το ίδιο μαχαίρι που επεξεργάζεστε άλλα τρόφιμα ή, αν δεν είναι εφικτό αυτό, να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε καλά πριν από κάθε διαφορετική χρήση οτιδήποτε χρησιμοποιείτε.τα λαχανικά είναι πραγματικά ένα δώρο της φύσης. Η καθημερινή κατανάλωση τους θα μας προσφέρει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά με χαμηλή θερμιδική πρόσληψη ,συμβάλλουν δε στην αντιμετώπιση της πείνας ,καθώς προκαλούν κορεσμό

Απολαύστε τα λαχανικά με διάφορους τρόπους… ΠΗΓΗ: https://best-nutrition.weebly.com/blog