Ticker

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

ΠΕΡΙ ΑΡΤΟΥ

Ξέρετε εάν αυτό που επιλέγετε είναι πραγματικό ψωμί ή κάτι άλλο;

Μήπως το ψωμί που αγοράζετε δεν είναι φρέσκο αλλά κατεψυγμένο;

Ψωμί ή αρτοσκεύασμα;
«Αρτοπαρασκεύασμα» χαρακτηρίζεται το προϊόν που παρασκευάζεται από άλευρα δημητριακών και ο τρόπος παρασκευής του δεν συμπίπτει με τον τρόπο παρασκευής των ειδών άρτου, ενώ το «αρτοσκεύασμα» παρασκευάζεται κατά τρόπο ανάλογο με αυτόν του ψωμιού, διαφέρει, όμως, ως προς την εμφάνιση, την υφή, τη γεύση και την οσμή.

Φρέσκο ψωμί ή διατηρημένο;
Ως «φρέσκος άρτος» χαρακτηρίζεται το ψωμί που παράγεται από φρέσκια ζύμη και πωλείται μέσα στην ημέρα παραγωγής το. «Διατηρημένος άρτος» χαρακτηρίζεται το ψωμί που προορίζεται για πώληση μετά την πάροδο 24 ωρών από την παρασκευή του. Θα πρέπει να συσκευάζεται και να αναγράφονται όλες οι προβλεπόμενες από το νόμο ενδείξεις.

Κατεψυγμένο ψωμί.
Πρόκειται είτε για ψωμί που φτιάχνεται από κατεψυγμένη ζύμη και στη συνέχεια ψήνεται, είτε για ημιψημένο και κατεψυγμένο ή ολοσχερώς ψημένο και κατεψυγμένο ψωμί. Η διαδικασία προετοιμασίας του περιλαμβάνει την ταχεία απόψυξη του προϊόντος και το εξολοκλήρου ψήσιμο, την αποπεράτωση του ψησίματος ή απλώς την αναθέρμανσή του.

ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ
Ποια είναι τα βασικά συστατικά του ψωμιού και ποια η θρεπτική του αξία;

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ;
Το φρέσκο ψωμί περιέχει αλεύρι, νερό, μαγιά και αλάτι. Κατά την Παρασκευή του, είναι πιθανό να έχει χρησιμοποιηθεί επίσης μικρή ποσότητα ζάχαρης στη μαγιά, για να φουσκώσει πιο εύκολα. Ανάλογα με τον τύπο του, μπορεί να έχουν προστεθεί και άλλα συστατικά, όπως κόκκοι σιτηρών, πίτυρα δημητριακών κ.λ.π.

ΚΙ ΑΠΟ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ;
Το αλεύρι περιέχει διάφορα πρόσθετα τροφίμων («Ε») όπως π.χ. βελτιωτικά, χρωστικές και διογκωτικές ύλες, έτσι ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, να έχει καλύτερο χρώμα και να δίνει ζύμη περισσότερο ελαστική και ψωμί πιο εμφανίσιμο και πιο ελκυστικό στους καταναλωτές. Τα διατηρημένα συσκευασμένα ψωμιά περιέχουν επίσης διάφορα επιτρεπόμενα πρόσθετα, αξιολογημένα ως ασφαλή για την υγεία μας, τα οποία πρέπει να αναγράφονται αναλυτικά στην ένδειξη «Συστατικά».

ΕΧΕΙ ΑΛΑΤΙ;
Η μέση περιεκτικότητα του ψωμιού σε αλάτι είναι από 1-1,5 γραμ. ανά κιλό ή κατά μέσο όρο 150mg νατρίου ανά λεπτή φέτα. Παρότι η ποσότητα αυτή δεν θεωρείται πολύ υψηλή, η πρόσληψη αλατιού ανεβαίνει λόγω των ποσοτήτων ψωμιού που συνήθως τρώμε – εκτιμάται ότι περίπου το 40% του αλατιού που προσλαμβάνουμε καθημερινά προέρχεται από το ψωμί και τα άλλα προϊόντα αρτοποιίας.

ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ!
Το ψωμί είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και φτωχό σε λιπαρά, ωστόσο, η διατροφική του αξία εξαρτάται από το αλεύρι που χρησιμοποιείται. Η αναλογία φυτικών ινών και άλλων διατροφικών συστατικών αυξάνεται όσο μειώνεται η επεξεργασία του κόκκου, σιταριού ή άλλων δημητριακών, πράγμα που σημαίνει ότι το αλεύρι ολικής αλέσεως είναι περισσότερο θρεπτικό: –Το ενδόσπερμα είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες (γλουτένη). –Ο φλοιός ή αλλιώς πίτουρο, περιέχει πολλές φυτικές ίνες, βιταμίνες Β και μεταλλικά στοιχεία, όπως σίδηρο, ασβέστιο και ψευδάργυρο. –Το φύτρο περιέχει βιταμίνες Β και Ε.

ΕΙΔΗ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Μαθαίνουμε τις βασικές κατηγορίες ψωμιού και τα είδη του.

ΚΑΘΕ ΧΡΩΜΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ
Ανάλογα με τον τύπο αλεύρων, οι βασικές κατηγορίες σιταρένιου ψωμιού είναι το άσπρο και το μαύρο. Το μαύρο ψωμί διαθέτει μια έντονη χρωματική σκουρότητα, διότι φτιάχνεται από αλεύρι βαθμού αλέσεως 90%, που σημαίνει ότι από το σιτάρι έχει αποχωριστεί το 10% του πίτουρου.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ:
Δεν υπάρχουν μόνο «μαύρα» και «λευκά» ψωμιά με ενδιάμεσες διακυμάνσεις χρώματος για παράδειγμα ξανθό ψωμί Το χρώμα του ψωμιού εξαρτάται κυρίως από το είδος του αλευριού που χρησιμοποιουμε, π.χ. το ψωμί από αλεύρι προερχόμενο από σίκαλη είναι μαύρο.

ΛΕΥΚΟ Ή ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ:
Παρασκευάζεται από άλευρα τύπου 70%, από μαλακό σιτάρι. Συνήθως περιέχει περισσότερο αλάτι και ζάχαρη από τα υπόλοιπα.

ΜΑΥΡΟ Ή ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΕΩΣ:
Παρασκευάζεται από άλευρα τύπου 90%, με πρόσθετη ξηρά γλουτένη σε αναλογία 3% από μαλακό σιτάρι και διατίθεται στην κατανάλωση με την ονομασία «άρτος μαύρος τ. 90%).

ΣΥΜΜΕΙΚΤΟ:
Παρασκευάζεται από ισοβαρή μείξη αλεύρου κατηγορίας Μ από σκληρό σιτάρι και άλευρα τύπου 70% από μαλακό σιτάρι.

ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ:
Παρασκευάζεται κυρίως από αλεύρι τύπου «Μ», το οποίο παράγεται από την ανάμειξη σιμιγδαλιού και αλευριού 70% σε αναλογία 50-50 ή από την άλεση μαλακού και σκληρού σιταριού στην ίδια αναλογία.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ:
Παρασκευάζεται από άλευρα τα οποία προέρχονται από σιτάρι βιολογικής καλλιέργειας, σύμφωνα με νόμιμες
πιστοποιήσεις.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

ΠΟΛΥΣΠΟΡΟ:
Παρασκευάζεαται από άλευρα διαφορετικών δημητριακών (σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρόμη, καλαμπόκι, ρυζάλευρο κ.ά.). Όταν τα άλευρα είναι ολικής αλέσεως, είναι εξίσου θρεπτικό με το μαύρο ψωμί, αλλά αποδίδει ελαφρώς περισσότερες θερμίδες και μεγαλύτερη ποικιλία διατροφικών στοιχείων.

ΣΙΚΑΛΕΩΣ:
Συνήθως παρασκευάζεται από αλεύρι σικάλεως και από σταρένιο ή αλεύρι βρόμης. Περιέχει λιγότερους υδατάνθρακες συγκριτικά με το σταρένιο και λίγο περισσότερη πρωτεΐνη.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΨΩΜΙ:
Παρασκευάζεται από διάφορα δημητριακά, κυρίως σίκαλη. Γίνεται με προζύμι και έχει κάπως ξινή γεύση.

ΨΩΜΙ ΑΠΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ:
Παρασκευάζεται από μείγμα λευκού και καλαμποκίσιου αλευριού, που έχει κίτρινο χρώμα. Αν προστεθεί λάδι, λέγεται μπομπότα.

ΕΙΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ:
Πρόκειται για διάφορες ποικιλίες ψωμιών, π.χ. από διαφορετικούς τύπους αλεύρων, με επιπρόσθετα υλικά, χωρίς γλουτένη κ.ά.

ΟΦΕΛΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής, όλα τα δημητριακά ολικής αλέσεως, συμπεριλαμβανομένου του ψωμιού, μπορούν να συνεισφέρουν στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης σοβαρών ασθενειών καθώς και να συμβάλλουν θετικά σε ένα πλάνο υγιεινής διατροφής για έναν πιο αποτελεσματικό έλεγχο του βάρους

ΕΠΙΛΟΓΗ
Το ψωμί πρέπει να έχει άριστες πρώτες ύλες, σωστό τρόπο παρασκευής και να τηρούνται αυστηρά όλοι οι κανόνες υγιεινής.

ΠΟΙΟ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΩ;
Ποιοτικά «καλό» ψωμί χαρακτηρίζεται αυτό που:

Προέρχεται από αλεύρι υψηλής ποιότητας.

Είναι καλά ψημένο, κανονικά διογκωμένο και με κανονικό μέγεθος πόρων.

Έχει χαρακτηριστική οσμή και ευχάριστη γεύση.

Η κόρα του είναι στιλπνή, με ομοιόμορφο χρώμα, σχετικά παχιά, χωρίς ρήγματα, όχι υγρή ή μαλακή ή πολύ ψημένη.

Η ψίχα του έχει κανονικούς πόρους και είναι μαλακή και ελαστική χωρίς να παρατηρούν τα κομμάτια από ακατέργαστο αλεύρι και μεγάλοι, σπηλαιώδεις κενοί χώροι.

Συμβουλή: Όταν επιλέγετε συσκευασμένα ψωμιά, π.χ. του τοστ, προτιμάτε όσα αναγράφουν αναλυτικά τα συστατικά τους, όσα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, έχουν λίγη ζάχαρη και αλάτι και πιο σύντομη ημερομηνία λήξης.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Το φρέσκο ψωμί που παράγεται από αλεύρι με καλή ποιότητα γλουτένης πρέπει να είναι αρκετά ελαστικό. Για να το ελέγξετε, συμπιέσετε μια φέτα ψωμί ανάμεσα στα δάχτυλά σας. Μετά την παύση της πίεσης, η φέτα ψωμιού θα πρέπει να επανέλθει στην αρχική της μορφή. Αν κόψετε το ψωμί με το χέρι και αυτό τεντώσει κάπως, τότε αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι περιέχει πρόσθετα για να είναι πιο ελαστικό, ενώ το υπερβολικό τρίψιμο όταν το κόβετε υποδηλώνει έλλειψη υγρασίας στη ζύμη.

ΜΑΥΡΟ Ή ΛΕΥΚΟ;
Το μαύρο ψωμί έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες, πιο πολλές βιταμίνες Β, διπλάσια ποσότητα σιδήρου και τριπλάσια ψευδαργύρου, επομένως είναι πιο θρεπτικό και χορταστικό συγκριτικά με το λευκό και δεν ανεβάζει απότομα το σάκχαρο στο αίμα. Το λευκό ψωμί χωνεύεται ευκολότερα, επομένως είναι καταλληλότερο για άτομα με στομαχικό πρόβλημα ή εντερικές διαταραχές.

ΕΙΝΑΙ ΜΑΥΡΟ Ή ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΟ;
Το χρώμα του ψωμιού δεν είναι πάντα ενδεικτικό της ποιότητάς του ή της περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες. Ένα σκούρο ψωμί π.χ. δεν εξυπακούεται ότι είναι ολικής αλέσεως, διότι μπορεί να έχουν προστεθεί χρωστικές. Τότε θα πρόκειται για «αρτοπαρασκεύασμα» και πρέπει να επισημαίνεται σαφώς, π.χ. στην ετικέτα του, αν είναι συσκευασμένο.

ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ Ή ΜΑΓΙΑ;
Το παραδοσιακό ψωμί με προζύμι είναι προτιμότερο, γιατί περιέχει λιγότερα πρόσθετα τροφίμων, είναι πιο συνεκτικό και πιο σφιχτό, έχει ξεχωριστή γεύση – αλλά λίγο πιο ξινή – και ιδιαίτερο άρωμα, μας χορταίνει αργά και σταθερά, ενώ διατηρείται για περισσότερο χρόνο συγκριτικά με το ψωμί που γίνεται με μαγιά.

Προσοχή! Εάν το ψωμί έχει πολύ σκληρή κόρα και λασπωμένη ψίχα, τότε μάλλον δεν είναι με προζύμι, αλλά πρόκειται για απομίμηση.

ΠΡΟΣΟΧΗ
Κόρα και ψίχα ψωμιού δεν έχουν σημαντικές διαφορές από πλευράς θερμίδων. Εντούτοις, η κόρα έχει υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλάτι.

ΠΗΓΗ: https://best-nutrition.weebly.com/blog