Ticker

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Τα κίτρινα γιλέκα, η πράσινη ανάπτυξη και ο Δήμαρχός μας. Άρθρο του Νίκου Χρυσάφη

Εύλογα θα ρωτούσε κάποιος καλόπιστα, τι σχέση μπορεί να έχουν όλα αυτά. Από την άλλη όμως, η παγκοσμιοποιημένη καπιταλιστική κοινωνία, που εκφράζεται από τις πολυεθνικές, τα μονοπώλια, τις αγορές, τα χρηματιστήρια τις τράπεζες, την διακίνηση κεφαλαίου, ούτε λογάριαζαν και ούτε θα λογαριάζουν, σύνορα, λαούς, κοινωνικές πολιτικές, ασφαλιστικά ταμεία, συλλογικές συμβάσεις, δικαιώματα κτλ.


Και για αυτό η διαπάλη των συμφερόντων, δεν μπορεί να αφήσει απ’ έξω ούτε τα μικρομεσαία στρώματα της Γαλλίας, ούτε την εθνική ομοσπονδία συνδικάτων αγροτικών εκμεταλλεύσεων, οργάνωση που αντιπροσωπεύει γιγάντιους ομίλους από τον χώρο των τροφίμων και της αγροτικής παραγωγής, που επικρίνει τα μέτρα της κυβέρνηση, στο όνομα της υπεράσπισης του περιβάλλοντος και της επέκτασης καλλιεργιών βιολογικών προϊόντων, επειδή εκφράζουν ανησυχία για το προβάδισμα των αντιπάλων σε τμήματα της ευρωπαϊκής αγοράς.

Η διαπάλη εκφράζεται και στην μείωση των πυρινικών αντιδραστήρων, των τριπλασιαμό των ανεμογεννητριών και τον πενταπλασιασμό της έκτασης των φωτοβολταϊκών στη παραγωγή ηλεκτρονικών μπαταριών, για αυτοκίνητα γερμανικών συμφερόντων, που ανταγωνίζονται ασιατικές εταιρείες και θίγουν τις γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Όλα αυτά έρχονται και δένουν με το πράσινο τέλος στα καύσιμα που αυξάνουν την τιμή του κατά 16% στους 8 τελευταίους μήνες.

Έρχεται και δένει με τα επιχειρηματικά σχέδια μεγάλων πολυεθνικών, ίσως και γαλλικών εταιρειών, που ορέγονται τον πλούτο του νησιού μας. Το όραμα του δημάρχου, υπό τη συγχορδία και των υπόλοιπων δημοτικών παρατάξεων, προεξέχοντας και του «αριστερού» ΣΥΡΙΖΑ, για επενδύσεις στο νησί, θα φέρει αρνητικές εξελίξεις. Άλλωστε το ποίημα των περιβαλλοντικών βραβεύσεων δεν συμβαδίζει με τις τεράστιες ελλείψεις στον χώρο της καθαριώτητας στο νησί. Η διαχείριση βιομάζας που θα φέρει κέρδος, χρήματα, μεγαβάτ και θα ελαττώσει την χρήση του λιγνίτη, η λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών που θα φορτωθεί στις πλάτες του λαού, η αγορά των LED με δανεισμό και τα πολλά που ακούγονται και γράφονται σε σχέση με τις συμβάσεις στη τιμή κ.α. σε άλλα μέρη της χώρας μας, μας ανησυχούν και μας δίνουν μια περίεργη οσμή.

Τα συμφέροντα των επιχειρηματικών κύκλων, της αστικής τάξης της Γερμανίας, μετά και την πλήρη ενσωμάτωση των οικολογικών και πράσινων κομμάτων και κινημάτων της Γερμανίας, είναι προσανατολισμένα σε επενδύσεις που ευαγγελίζεται ο Δήμαρχος και η ελληνογερμανική συνέλευση. Οι ιδιώτες που θα επενδύσουν σε αυτούς τους τομείς, δεν θα το κάνουν για την ψυχή της μάνας τους, ούτε θα ρισκάρουν τα χρήματά τους, αν δεν εξασφαλίσουν την κερδοφορία τους, μέσα από τέλη και ανταποδοτικότητα, φόρους χαράτσια και στο τέλος θα πληρώσει ο λαός. Η ελληνογερμανική συνέλευση που έχει τα γραφεία της στην Θεσσαλονίκη (διόλου τυχαία), θέλει οι δήμοι και οι περιφέρειες που λειτουργούν με ευρωπαϊκά κονδύλια και δη γερμανικά, να μπουν συναίτεροι σε δήμους, δημοτικές επιχειρήσεις, αναπτυξιακές, οργανισμούς, ούτως ώστε να κηδεμονεύσουν και στο πιο απλό δημοτικό έργο. Επενδύσεις με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες, στο νερό, στην διαχείρηση σκουπιδιών, στις ανανεόσιμες πηγές ενέργειας (φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες), συγκρούονται με την βιοσημότητα του δάσους, την αγροτική παραγωγή και την τουριστική ανάπτυξη των μικρομεσαίων αυτοαπασχολούμενων.

Η θέση του Δημάρχου και όλων των παρατάξεων, οτι μπορεί να συμβαδίσουν λατομικές και μεταλλευτικές δραστηριώτητες με τον τουρισμό, όπως εκφράστηκε και από τον Γενικό πολεοδομικό σχεδιασμό, που υπερψηφίστηκε από όλους εκτός από εμάς.

Αυτό που δεν μας έχει πει ο Δήμαρχος σε συνεντεύξεις του, είναι τι είδους επενδύσεις θα γίνουν, με ποιούς όρους, με τι εργασιακά δικαιώματα, με τι συμβάσεις, πάνω σε ποια λογική. Κατά πόσο θα επηρεάσουν τομείς της οικονομικής ζωής του τόπου μας. Φανταστείτε πως θα φαίνεται το νησί μας, από την Κεραμωτή, την Καβάλα και το αεροπλάνο, που εκτός από τους τεράστιους κρατήρες, θα χάσκουν οι ανεμογεννήτριες γερμανικής τεχνολογίας, σαν τους ανεμόμηλους του Δον Κιχώτη, στο όνομα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τέτοιου είδους επενδύσεις, θα φέρουν ένα και θα πάρουν 10 σαν το κοινωνικό μέρισμα της κυβέρνησης. Το κινηματογραφικό και θεατρικό έργο, με τον Λογοθετίδη, οι γερμανοί ξανάρχονται, θα ωχριά μπροστά στην πραγματικότητα που θα ζήσουμε.

Η διαχείριση του δάσους, των υδάτων, των διατηρητέων, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα λαϊκά συμφέροντα, αν δεν γίνει κάτω από κεντρικό λαϊκό σχεδιασμό, όταν τα μέσα παραγωγής δεν είναι λαϊκή ιδιοκτησία, όταν ο πλούτος που παράγεται δεν επιστρέφει σε εμάς. Η θέση της λαϊκής συσπείρωσης είναι αρνητική ή θετική με βάση τα λαϊκά συμφέοντα, η ταυτοποίησή μου με το όχι σε όλα είναι η αδυναμία του κυρίου Χατζημανώλη, να απαντήσει με φιλολαϊκούς πολιτικούς όρους, στις θέσεις του ψηφοδελτίου μας.

Εκτός αν ονειρεύεται ότι εμείς θα ψηφίσουμε αντιλαϊκούς προϋπολογισμούς, τεχνικά προγράμματα που δεν υλοποιούνται ή το Γενικό πολεοδομικό σχεδιασμό, μαζί με τις φιέστες των ελληνογερμανικών συνελεύσεων. Παρ’ όλα αυτά οι αποφάσεις είναι αναρτημένες στο διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα του Δήμου, για τον καθένα μας. Όσο για τους κάποιους μαραμαράδες, ας μας πει που και πότε, εμείς στηρίξαμε τις απαιτήσεις του λατομικού κεφαλαίου, ποιες αποφάσεις έχουν την υπογραφή του ψηφοδελτίου μας.

Χρυσάφης Νίκος
Δημοτικός Σύμβουλος Θάσου
Υποψήφιος Δήμαρχος θάσου με την λαϊκή Συσπείρωση

Υποψήφιος Δήμαρχος Θάσου: Χρυσάφης Νίκος του Ιωάννη
Είναι 51 χρονών. Γεννήθηκε στη Γερμανία, από γονείς μετανάστες, ζει στη Θάσο, είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.
Είναι Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Θάσου του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής Περιοχής ΑΜΘ του ΚΚΕ.
Είναι εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος Θάσου με τη Λαϊκή Συσπείρωση.
Είναι Πρόεδρος της διοίκησης του αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου Θάσου. Πρώην πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιμεναρίων ‘’Το Κάστρο’’.