Ticker

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Οι Φίλιπποι με τους περίφημους "τριακόσιους".

Φιλίπποι Καβάλας - Απόλλων Καλαμαριάς,  Κύπελλο Ελλάδας 1958,  Δημοτικό Στάδιο (αρχείο Ευαγγελίας Βουζανίδου)
Έτσι αποκαλούσαν τους φιλάθλους τους, οι οποίοι καταλάμβαναν ένα συγκεκριμένο χώρο στην μικρή κερκίδα του Βερούλειου προς την πλευρά του εργοστασίου της Δ.Ε.Η.


Θεωρούσαν τότε, τους Φιλίππους σαν την ομάδα των πλουσίων, αδίκως ως ένα βαθμό κατά την γνώμη μου. 

Κ.Κ. ΙΟΥΝΙΟΣ 2002

Διαβάζουμε από την Βικιπαίδεια
Ο Γυμναστικος Σύλλογος «οι Φίλιπποι» Καβάλας αποτελούσε αθλητικό σωματείο με έδρα την πόλη της Καβάλας. Με έτος ίδρυσης το 1906, ήταν ο αρχαιότερος αθλητικός σύλλογος στην πόλη, η οποία τότε βρισκόταν στην επικράτεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ήταν ο σύλλογος της αστικής τάξης, αλλά και των ανθρώπων που ασχολούνταν με το εμπόριο προϊόντων όπως αυτό του καπνού, την εποχή εκείνη. Έμβλημα του συλλόγου αποτελούσε η προτομή του βασιλιά της Μακεδονίας, πλαισιομένη από την αναγραφή «Ο εν Καβάλλα Γυμναστικός Σύλλογος οι Φίλιπποι» και το έτος ίδρυσης. Τα διακριτικά του χρώματα ήταν το κυανό και το λευκό. Διέθετε τμήματα ποδοσφαίρου, στίβου και κολύμβησης.

Ο σύλλογος είχε επιτυχίες σε τοπικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Σημαντική επιτυχία του ποδοσφαιρικού τμήματος, ήταν αυτή της κατάκτησης της πρώτης θέσης στον 3ο Όμιλο της Β΄ Εθνικής κατηγορίας, την περίοδο 1963–64, όταν και έφτασε κοντά στο να προβιβαστεί στην Α΄ Εθνική. Το τμήμα στίβου είχε συμμετοχές στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου ανδρών ενώ το τμήμα κολύμβησης, αν και δήλωσε συμμετοχή στους πανελλήνιους κολυμβητικούς αγώνες του 1934, τελικά αποσύρθηκε.

Το 1965, πάρθηκε μία ιστορική απόφαση για το σύλλογο, καθώς δέχτηκε τη συγχώνευση με τα αθλητικά σωματεία Α.Ε.Κ. Καβάλας και Ηρακλή Καβάλας, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ισχυρότερου συλλόγου, του Αθλητικού Ομίλου Καβάλα. Από 'κει και έπειτα ο σύλλογος έπαυσε να υφίσταται, με το νέο σύλλογο να χρησιμοποιεί την επωνυμία «Φίλιπποι», στην πρώτη αγωνιστική περίοδο της ομάδας στη Β΄ Εθνική. (el.wikipedia.org)

Γυμναστικός σύλλογος “Φίλιπποι”
Ο γυμναστικός σύλλογος "Οι Φίλιπποι” ήταν το πρώτο αθλητικό σωματείο της Καβάλας.
Συστάθηκε το 1906 με πρωτοβουλία του Ν. Σερδάρογλου και φιλάθλων Καβαλιωτών. Σκοπός του συλλόγου ήταν η διάδοση της γυμναστικής σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, όπως αναφέρεται και στο καταστατικό του. Στο τροποποιημένο καταστατικό του 1939 ο σκοπός του Συλλόγου διευρύνθηκε στη διάδοση όχι μόνο της γυμναστικής αλλά και του αθλητισμού και των αθλημάτων.

Ως μέσα για την πραγματοποίηση του σκοπού του αναφέρεται η λειτουργία γυμναστηρίου, η εκγύμναση τω μελών, η διοργάνωση αγώνων, στην Καβάλα και η συμμετοχή σε αγώνες εντός και εκτός της πόλης, ακόμη η ίδρυση αναγνωστηρίου και βιβλιοθήκης. Σκοπός του Συλλόγου ήταν ακόμα ο συνδυασμός αθλητισμού, εκπαίδευσης, αναψυχής, ψυχαγωγίας και πνευματικής προόδου.

Σύμφωνα με το καταστατικό οι ιδρυτές του συλλόγου υποχρεούνταν να καταβάλλουν το ποσό των 3 λιρών Τουρκίας, καθώς και ετήσια συνδρομή την οποία αν δεν κατέβαλλαν έπαυαν να θεωρούνται ιδρυτές. Η εκλογή του νέου ιδρυτή αποφασίζονταν με μυστική ψηφοφορία ανάμεσα στα μέλη του Δ.Σ. Ανάμεσα στους πρώτους ιδρυτές του σωματείου συγκαταλέγονταν επιφανείς προσωπικότητες της Καβάλας και αντιπροσώπευαν ένα μεγάλο φάσμα παραγωγικών τάξεων όπως καπνέμποροι, επιστήμονες, έμποροι κ.τ.λ.
,
Τα τακτικά μέλη του συλλόγου εκλέγονται με μυστική ψηφοφορία από το Δ.Σ ύστερα από έγγραφη πρόταση. Όλα τα τακτικά, τα ιδρυτικά μέλη και οι ευεργέτες μπορούσαν να συμμετέχουν σε πορείες, αγώνες και να χρησιμοποιούν βιβλία και αντικείμενα του συλλόγου. Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των συνδρομητών οριζόταν από έναν εσωτερικό κανονισμό.

Το κόστος εγγραφής και συνδρομής ήταν αρκετά και απευθύνονταν στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα της πόλης. Η είσοδος ακόμα νέων μελών εξαρτιόταν από τα παλαιότερα μέλη.

Αυστηρές ήταν οι διατάξεις που αφορούσαν στη συμπεριφορά εντός και εκτός του συλλόγου. Λόγος διαγραφής μελών ήταν και η διαγωγή. (Βουζανίδου, 2013)

Το 1945, μετά από μια πενταετή αδράνεια άρχισαν οι προσπάθειες ανασυγκρότησης του συλλόγου. Μέλη του Δ.Σ. ανέλαβαν να βρουν παίκτες.
Την περίοδο 1963-64 έφτασαν μάλιστα πολύ κοντά Α’ Εθνική χωρίς να προχωρήσουν παρακάτω.

ΠΗΓΗ: Η ενασχόληση των νέων με τον αθλητισμό - Μια εμπειρική έρευνα, σελ. 28 (archive) ΤΕΙ

Μακεδονικός Αγώνας.
Πολλές αναφορές γίνονται για τη σχέση του συλλόγου με το Μακεδονικό Αγώνα.
Στο Μακεδονικό Ημερολόγιο84 85 86 87 88 αναφέρεται: «Στα 1901 ιδρύεται Γ.Σ. ‘Οι Φίλιπποι’ με σκοπό δήθεν την αθλητική εκπαίδευση της νεολαίας, στην πραγματικότητα όμως την στρατιωτική προετοιμασία των νέων για την αντιμετώπιση των Βουλγάρων κομιτατζήδων»*5. Προφανώς συντάκτης του Μακεδονικού Ημερολογίου έχει υποπέσει σε σφάλμα γιατί αλλού αναφέρεται ως έτος ίδρυσης το 1904 και ως έτος επισημοποίησης το 1906

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ 1906-1970 Ευαγγελία Βουζανίδου PHOTO: https://kavalareghistory.weebly.com