Ticker

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Ερώτηση Παναγιωτόπουλου στη Βουλή για τον ΟΘΑΚ

Ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ν. Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε συνέχεια της κοινοβουλευτικής του παρέμβασης για τον Ναυτικό Όμιλο Καβάλας (ΝΟΚ), κατέθεσε ερώτηση και για τον Όμιλο Θαλασσίων Αθλημάτων Καβάλας (ΟΘΑΚ).


Ο κ. Παναγιωτόπουλος στηρίζει το αίτημα του Ομίλου για την ανανέωση, ή την παράταση της μίσθωσης των κτιριακών εγκαταστάσεών του από τον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας και ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Ναυτιλίας, να επιληφθούν του θέματος, τονίζοντας ότι όπως και στην περίπτωση του ΝΟΚ, το ζήτημα αφορά ουσιαστικά στη βιωσιμότητα του ΟΘΑΚ.

Αναλυτικά, το κείμενο της ερώτησης του κ. Παναγιωτόπουλου, έχει ως εξής:

«Κύριοι Υπουργοί,
Η επικείμενη λήξη της σύμβασης μίσθωσης των κτηριακών εγκαταστάσεων του Ομίλου Θαλάσσιων Αθλημάτων Καβάλας (ΟΘΑΚ) από τον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας (ΟΛΚ) στις 06/12/2018 και η εκκρεμότητα είτε ανανέωσης είτε παράτασής της, συνιστά ένα ζήτημα μείζονος σημασίας για τον Όμιλο, καθώς από αυτήν εξαρτάται η οικονομική και κατ’ επέκταση συνολική βιωσιμότητά του.

Ο ΟΘΑΚ από τα τέλη Ιουλίου, με επίσημο έγγραφό του προς τον «Οργανισμό Λιμένος Καβάλας Α.Ε.», έχει αιτηθεί είτε για την ανανέωση είτε για την παράτασή της μίσθωσης των κτιρίων του στην παραλιακή ζώνη του Λιμένος Καβάλας, με τους όρους με τους οποίους αυτή ήδη ισχύει σήμερα, με βάση το από 05/12/2003 Ιδιωτικό Συμφωνητικό Μίσθωσης, για διάστημα δέκα πέντε (15) ετών, ήτοι με διάρκεια από 6 Δεκεμβρίου 2018 έως και 6 Δεκεμβρίου 2033.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι σε λιγότερο από δύο μήνες η σύμβαση λήγει, το ζήτημα δεν έχει διευθετηθεί, γεγονός που δημιουργεί μεγάλη ανησυχία και αναστάτωση τόσο στα μέλη και φίλους του Ομίλου όσο και στην τοπική κοινωνία της Καβάλας. Ανησυχία, που όπως και στην περίπτωση του Ναυτικού Ομίλου Καβάλας, έχει ενταθεί μετά και την επίσημη παρουσίαση μελέτης του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) στις αρχές του χρόνου για την αξιοποίηση των λιμανιών της χώρας, μεταξύ των οποίων και της Καβάλας, για τα οποία έχει την ευθύνη ανάπτυξης και με δεδομένο το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που αυτά παρουσιάζουν.

Επισημαίνεται ότι ο ΟΘΑΚ από την ίδρυσή του το 1947 μέχρι σήμερα στεγάζει τα γραφεία του σε περιοχή που σήμερα ανήκει στον Οργανισμό Λιμένος Καβάλας. Ο χώρος παραχωρήθηκε στον Όμιλο με την υπ’ αρ. 8/17.2.1976 απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής και επικυρώθηκε με την υπ’ αρ. 56758/19.3.1976 απόφαση του Νομάρχη Καβάλας. Στο χώρο αυτό ο Όμιλος, με δαπάνες των μελών του κατά τα έτη 1976 έως 1978, έκτισε διώροφο κτίριο όπου στεγάζονται το σύνολο των εγκαταστάσεών του, δηλ. τα γραφεία, το εντευκτήριο, το γυμναστήριο και η αποθήκη υλικού. Το Δεκέμβριο του 2003 ο Οργανισμός Λιμένος Καβάλας παραχώρησε με το προαναφερόμενο ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης, διάρκειας δέκα πέντε (15) ετών, το κτήριο στον ΟΘΑΚ.

Με δεδομένο ότι η ανανέωση, ή η παράταση της μίσθωσης είναι ουσιαστικά μονόδρομος, προκειμένου ο Όμιλος να επιβιώσει και να μπορεί να καλύπτει τις οικονομικές του υποχρεώσεις και να συνεχίσει την απρόσκοπτη προσφορά του στην τοπική κοινωνία αλλά και στο σύνολο του ναυταθλητικού κόσμου της χώρας,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί,
Είναι στις προθέσεις των Υπουργείων Οικονομικών και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, να εξετάσουν θετικά το αίτημα του Ο.Θ.Α.Κ. για ανανέωση ή παράταση της μίσθωσης και να αναλάβουν πρωτοβουλίες και δράσεις διευθέτησης του ζητήματος με το ΤΑΙΠΕΔ προς αυτήν την κατεύθυνση;».