Ticker

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Εργαζόμενοι στα Λιπάσματα Καβάλας: Τι συμβαίνει στη ΒΦΛ; Το χρονικό «ΚΡΙΣΗΣ»

Στην σελίδα των εργαζομένων της ΒΦΛ που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους διαβάσαμε το παρακάτω κείμενο.


Είναι η πλευρά των εργαζομένων για την κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί το εργοστάσιο λιπασμάτων.

www.facebook.com/lipasmata/

Το παραθέτουμε αυτούσιο
ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ!!!
Τι συμβαίνει στη ΒΦΛ; Το χρονικό «ΚΡΙΣΗΣ»
Εδώ και αρκετό καιρό, 200 περίπου εργαζόμενοι στο Εργοστάσιο Λιπασμάτων της Νέας Καρβάλης μέρα με τη μέρα δίνουμε τον δικό μας αγώνα ενάντια στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας που παράνομα και καταχρηστικά επιδιώκει την εκμηδένιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και την σταδιακή απαξίωση της μοναδικής εναπομένουσας λιπασματοβιομηχανίας στην χώρα.

Πολλοί συνάδελφοι μας δυστυχώς υπέκυψαν στις απειλές και τους εκβιασμούς της εργοδοσίας παραμένοντας παγιδευμένοι σε μία εφήμερη θέση εργασίας με έναν εργοδότη που τους χρησιμοποιεί για να πετύχει τους σκοπούς του εναντίον μας αλλά και για να απαλλαγεί από εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ χρεών έναντι του Ελληνικού Δημοσίου, επιφέροντας καίριο πλήγμα στην εθνική οικονομία.

Εμείς όμως σταθήκαμε απέναντι γιατί η διαμαρτυρία μας αλλά και ο αγώνας μας δεν έχει να κάνει μονάχα με την μείωση των μισθών μας, όπως υπονοούν κάποιοι καλοθελητές κυρίως της τοπικής πολιτικής σκηνής.

Με την συμπεριφορά του αυτή ο εργοδότης προσβάλει την αξιοπρέπεια, την τιμή και την υπόληψη μας αλλά και την νοημοσύνη μας.

Με τις μεθοδεύσεις και την τακτική που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια την δική μας, των παιδιών μας και ολόκληρης της πόλης!!!!

Κάνοντας πράξη το κεντρικό μας σύνθημα «Όλα στο φως», με αυτό το υπόμνημα θέλουμε να ενημερώσουμε από «πρώτο χέρι» για το τι πραγματικά συμβαίνει στα Λιπάσματα της Καβάλας.
2009 – 2016

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ «ΚΡΙΣΗΣ»
Ακόμη μία «επιτυχημένη» επιχειρηματική δραστηριότητα του Λ. Λαυρεντιάδη

2009
• Η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ), με πρωτοβουλία πρώην τοπικού πολιτικού στελέχους «περνά» στον Όμιλο Εταιριών του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και μετονομάζεται σε ELFE – ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΗΜΙΚΑ ΚΑΙ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ. Η μεταβίβαση αυτή έγινε εσπευσμένα και παρά τις αντιδράσεις εργαζομένων και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μαζί με τη ΒΦΛ ο επιχειρηματίας παίρνει τον έλεγχο του ιδιόκτητου λιμανιού της Νέας Καρβάλης, το οποίο έχει πολύ καλά βάθη για μεγάλα καράβια, αλλά και την άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που ξεπερνάει τα 450 MW. Οι αρχικές ανακοινώσεις του νέου ιδιοκτήτη, που γίνονται κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Εργοστάσιο, ήταν επενδύσεις εκατομμυρίων στην Ασφάλεια και την Ανάπτυξη της Βιομηχανίας. Όμως, το μόνο που πραγματικά έγινε, ήταν μια ωραιοποίηση της «βιτρίνας» του Εργοστασίου και όχι ουσιαστικές συντηρήσεις! Ο εργοδότης λαμβάνει δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες εκατομμυρίων ευρώ τα χρήματα όμως αυτά δεν επενδύονται στο εργοστάσιο και διοχετεύονται προς άγνωστη κατεύθυνση….

• Σιγά-σιγά ξεκινά και η ουσιαστική «αποδόμηση» του Εργοστασίου. Τμήματα όπως λογιστήριο, κοστολόγηση κ.ά. μεταφέρονται άμεσα και χωρίς να υφίσταται ουσιαστικός λόγος στην έδρα της εταιρίας στην Αθήνα, ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα ελέγχου των διεργασιών από τους επί δεκαετίες εργαζόμενους στα αντίστοιχα τμήματα του εργοστασίου.

• Η εταιρία ξεκινά να «διασπάται». Το τμήμα του έκτακτου προσωπικού «περνά» στην πρώτη εταιρία που δημιουργείται εντός του Εργοστασίου με ονόματα που αλλάζουν στο πέρασμα του χρόνου (ΓΕΒΕ, ΚΑΒΙΕ, Centrofaro). Παράλληλα, το εργολαβικό προσωπικό αρχίζει σταδιακά να αναλαμβάνει καίριες οργανικές θέσεις εργασίας μόνιμου προσωπικού σε αντίθεση με ότι προβλέπεται από τον Κανονισμό του εργοστασίου!

• Την ίδια στιγμή και ενώ το Εργοστάσιο σημειώνει ρεκόρ παραγωγής και πωλήσεων και τα κέρδη της εταιρίας αυξάνονται, η Διοίκηση δηλώνει συνεχώς στους εργαζόμενους ότι «αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα», χωρίς βέβαια ποτέ να τα προσδιορίζει και χωρίς να προσκομίζει οικονομικά στοιχεία που να τα αποδεικνύουν, όπως υποχρεούται εκ του Νόμου.
ΜΟΝΙΜΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: 500

2012
• Υπογράφεται νέα Επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας στην οποία συμφωνούνται καλόπιστα από μέρους μας άμεσες μειώσεις 25% του Εργατικού Κόστους και 40% μακροπρόθεσμες μειώσεις. Στην πορεία, πέραν των αναφερόμενων μειώσεων, καταστρατηγούνται και αρκετά από τα συμφωνηθέντα άρθρα της νέας Σύμβασης. Παράλληλα, ξεκινούν οι καθυστερήσεις πληρωμών σε προμηθευτές, εργολάβους και, φυσικά, στους εργαζόμενους, ενώ σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις της Διοίκησης απέναντι στους συνταξιούχους, η αποπληρωμή των συνταξιοδοτικών συμβολαίων και αποζημιώσεων λόγω συνταξιοδότησης τους παραπέμπονται στο… μέλλον!

2015
• Η ELFE «σπάει» την παραγωγική της διαδικασία, δημιουργώντας δύο ακόμη νέες εταιρίες αλλοδαπών συμφερόντων (PFIC Ltd και ΕΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΒΕΕ). Οι άδειες εκμετάλλευσης που κατείχε η ELFE μεταβιβάζονται σε μία μέρα (χρονικό ρεκόρ), με απόφαση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στις δύο νέες εταιρίες φέρνοντας τους εργαζομένους προ τετελεσμένων γεγονότων. Υπό την απειλή ότι θα κλείσει το εργοστάσιο και θα χαθούν οι θέσεις εργασίας, η Διοίκηση ζητά και παίρνει έγγραφη αποδοχή των νέων συμβάσεων δανεισμού ορισμένου χρόνου των εργαζομένων από την ELFE στις παραπάνω εταιρίες. Λίγο πριν την λήξη του δανεισμού, ζητά παράταση αυτών, ενώ και πάλι εκβιαστικά παίρνει την έγκριση των εργαζομένων για αποπληρωμή του οφειλομένου συμβολαίου ασφάλισης, μεταθέτοντάς την στο… 2022 (!) ενώ η υποχρέωση αποπληρωμής του αρχικά προσδιοριζόταν στο… 2009!
ΜΟΝΙΜΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 300

2016
• Απρίλιος: Η Διοίκηση μονομερώς και παρανόμως προβαίνει σε οριζόντιες μειώσεις (έως 45%) των μισθών του προσωπικού ανεξαρτήτου βαθμίδας και ηλικίας.

Πριν τη λήξη των εικονικών και προσχηματικών συμβάσεων δανεισμού, ζητά εκβιαστικά τις απολύσεις όλου του προσωπικού (εντέχνως «βαφτισμένες» ως… εθελούσιες εξόδους).

Συγχρόνως με την υπογραφή της «εθελούσιας εξόδου-απόλυσης», ζητούσε την επαναπρόσληψή όλου του προσωπικού με ατομικές συβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου στις νέες εταιρίες(14 μήνες και με δικαίωμα διακοπής οποιαδήποτε στιγμή!) με μη καθορισμένα καθήκοντα, ειδικότητα, ωράριο και τόπο εργασίας!

Είναι σαφές ότι πρόκειται για μισθούς που δεν αρμόζουν σε εργασία σε επιβαρυμένο χημικό περιβάλλον αυξημένης επικινδυνότητας. Με σκοπό την υφαρπαγή της υπογραφής των εργαζομένων, η Διοίκηση δεν διστάζει να προβεί σε εκφοβισμούς… , πιέσεις και… «παρεμβάσεις» κάθε είδους.

• 30 Προϊστάμενοι και Διευθυντές, αρχικά, υπογράφουν τις νέες συμβάσεις και περίπου 70 απλοί εργαζόμενοι από διάφορες θέσεις του Εργοστασίου δεν αντέχουν στους εκβιασμούς και υπογράφουν και αυτοί. Από την άλλη πλευρά, 200 περίπου εργαζόμενοι αντιστεκόμαστε και δεν υπογράφουμε τις «απολύσεις» μας, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε από τις αρχές του Ιουνίου εκτός Εργοστασίου με την επιβολή αναγκαστικής άδειας αναψυχής , η οποία μας κοινοποιήθηκε με εξώδικη δήλωση μία ημέρα πριν την έναρξη αυτής. Μετά το πέρας αυτής η συνέχεια της εργασιακής μας σχέσης είναι αβέβαιη και επαφίεται στη βούληση του εργοδότη, ο οποίος να σημειωθεί ότι προσλαμβάνει καθημερινά νέους εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

• Αυτήν τη στιγμή, με πλήρη υπαιτιότητα της Διοίκησης, στο Εργοστάσιο έχει σταματήσει η παραγωγή του τελικού προϊόντος και παραμένει «κλειστό», έχοντας ως προσωπικό ασφαλείας κατά το μεγαλύτερο μέρος ανειδίκευτους και ανεκπαίδευτους εργαζόμενους. Παράλληλα, έχουν ολοκληρωθεί 2 τριμερείς διαδικασίες συμφιλίωσης στο υπουργείο Εργασίας, όπου και εκεί η εργοδοσία δείχνει το πραγματικό της «πρόσωπο», αρνούμενη να προσκομίσει οικονομικά στοιχεία των τριών εταιριών και να προχωρήσει εν γένει στην εξεύρεση κοινής λύσης.

• Εξειδικευμένο κλιμάκιο του υπουργείου Εργασίας προβαίνει σε Επιθεώρηση Ασφαλείας στο χώρο του Εργοστασίου. Σε ερωτήσεις βασικής εκπαίδευσης και διαδικασιών εκτάκτου ανάγκης και ατυχήματος, το προσωπικό δεν γνωρίζει να απαντήσει! Μάλιστα, εργαζόμενοι παραιτούνται ενώπιον των ελεγκτών, δηλώνοντας αδυναμία ανάληψης των αρμοδιοτήτων που τους έχουν ανατεθεί, λόγω ελλιπούς εκπαίδευσης και υψηλής επικινδυνότητας της θέσης εργασίας τους!
Όλοι εμείς, οι τελούντες σε αναγκαστική άδεια εργαζόμενοι της ELFE, που επί χρόνια έχουμε «δουλέψει» αυτό το Εργοστάσιο χωρίς ποτέ να σημειωθεί το παραμικρό ατύχημα ή αστοχία, αναλογιζόμενοι την κρισιμότητα των θεμάτων Ασφαλείας (αποθηκευμένη υγρή αμμωνία, νιτρική αμμωνία) που έχουν προκύψει μετά την κάλυψη των θέσεων εργασίας από ανειδίκευτο και ανεκπαίδευτο προσωπικό, βρισκόμαστε έξω από το χώρο του εργοστασίου επί 24ώρου βάσεως, έτσι ώστε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να επέμβουμε και να διαφυλάξουμε κατά το δυνατόν την Ασφάλεια όλης της περιοχής!
Ακόμη, με την φυσική μας παρουσία έξω από το εργοστάσιο αγωνιζόμαστε για τα εργασιακά δικαιώματα και την αξιοπρέπεια την δική μας, των συναδέλφων μας που δεν άντεξαν στην πίεση της εργοδοσίας και των νέων παιδιών που ευελπιστούμε να ενταχθούν μελλοντικά στο εργατικό δυναμικό του εργοστασίου.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι τα όσα διαδραματίζονται τον τελευταίο καιρό στο εργοστάσιο της πρώην Β.Φ.Λ. δεν αφορούν μόνο εμάς καθώς:

• Κινδυνεύει το Δημόσιο Συμφέρον, αφού τα υπέρογκα χρέη της εταιρίας (υπολογιζόμενα γύρω στα 300 εκατομμύρια ευρώ!) είναι προς το Ελληνικό Δημόσιο (ΙΚΑ, ΔΕΠΑ, Τραπεζικά Δάνεια με την Εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, ΔΕΗ), άρα και προς όλους εμάς! Η μεθόδευση της Διοίκησης Λαυρεντιάδη για «ξέπλυμα» μέσω εταιριών-«φαντασμάτων» δεν πρέπει να περάσει, αφού εσύ, εμείς, όλοι μας θα κληθούμε να πληρώσουμε τον… λογαριασμό! Άλλωστε το έργο το έχουμε ξαναδεί και πρωταγωνιστής ήταν και πάλι ο ίδιος εργοδότης…

• Κινδυνεύει η Δημόσια Υγεία, αφού αυτήν τη στιγμή στο Εργοστάσιο δουλεύει ανειδίκευτο προσωπικό με ελάχιστη (έως… καθόλου!) εκπαίδευση σε μονάδες επικίνδυνες που ανά πάσα στιγμή μπορούν να προκαλέσουν ατύχημα με συνέπειες καταστροφικές για όσους εργάζονται στο εργοστάσιο αλλά και όλη την Καβάλα!

• Κινδυνεύουν τα Δικαιώματα όλων των Εργαζομένων, αφού αν η Διοίκηση καταφέρει να «περάσει» τους παράνομους και καταχρηστικούς όρους εργασίας σε όλους εμάς που ακόμη αντιστεκόμαστε, τότε θα έχει δημιουργηθεί δεδικασμένο για να επιβάλουν και άλλοι εργοδότες εργασιακό περιβάλλον υποταγής, εξάρτησης, προσβολής και ταπείνωσης.

• Κινδυνεύει η έννοια της «υγιούς Επιχειρηματικότητας» στη χώρα μας, αφού μια ενδεχόμενη ευόδωση των «επιχειρηματικών σχεδίων» θα έδινε το «μήνυμα» ότι στην Ελλάδα οι «επενδυτές» μπορούν να αψηφούν δικαιώματα, κανόνες ασφαλείας, νόμους, θεσμούς, υπηρεσίες, φορείς, ακόμα και… κυβερνήσεις (!) και να «λειτουργούν» με μόνο γνώμονα το κέρδος το δικός τους και των μετόχων τους, χωρίς καμία κοινωνική τοπική εταιρική ευθύνη!

Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε:
ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ – ΑΣΦΑΛΕΙΑ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Με εκτίμηση
ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΒΟΓΙΑΤΖΙΔΗΣ Ν. ΛΙΤΣΑΣ Κ.