Ticker

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

76η επέτειος της Μάχης των Οχυρών του «Λίσσε»

Την Κυριακή 9 Απριλίου 2017 πραγματοποιήθηκε η τελετή εορτασμού της 76ης επετείου της Μάχης των Οχυρών «Λίσσε».


Παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, του Αντιπροέδρου της Ν.Δ κ. Κωστή Χατζηδάκη, του Αρχηγού ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή, των βουλευτών κ. Κυριαζίδη Δημητρίου και κ. Κεφαλίδου Χαράς, του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Δράμας Ανάργυρου Πατακάκη, του Δημάρχου Κ. Νευροκοπίου κ. Βασιλείου Γιαννόπουλου, των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών αλλά και πλήθος κόσμου, αποδόθηκαν οι αρμόζουσες τιμές στους αγωνιστές των Οχυρών, οι οποίοι θυσίασαν τη ζωή τους ως Ήρωες μαχόμενοι για την απελευθέρωση της πατρίδας μας.

Το οχυρό Λίσσε αποτελεί μέρος μιας σειράς οχυρωματικών έργων , υπόγειων και επίγειων, κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων.

Περιλαμβάνουν τα οχυρά Ρούπελ, Καρατάς, Μαλιάγκα, Περιθώρι, Πυραμιδοειδές και Λίσσε.

 Στην περιοχή αυτή δόθηκε ο κύριος αγώνας της Ελλάδας εναντίον των Γερμανών, ο οποίος αγώνας έμεινε γνωστός με το όνομα «Μάχη των Οχυρών».

 Το Οχυρό Λίσσε βρίσκεται στα ανατολικά του χωριού Οχυρό (Λύσσα παλιότερα).

Αποτελείται από τέσσερις ομάδες στοών (Χελώνες) σε όλη την έκταση του λόφου, που ξεπερνούν τα 950 μέτρα συνολικά. Δύο από τα συμπλέγματα στοών επικοινωνούν με υπόγειες διαβάσεις, ενώ τα άλλα δύο αποτελούν αυτόνομες αμυντικές εγκαταστάσεις.

Το Οχυρό διέθετε πολυβολεία, εγκαταστάσεις για διαμονή και αποθήκευση, δεξαμενές νερού, ηλεκτρογεννήτριες, οπλισμό και θέσεις για στρατιωτικά οχήματα. Η δύναμη του Οχυρού Λίσσε αποτελούνταν από 12 αξιωματικούς και 457 οπλίτες.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου της Π.Ε. Δράμας
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Δράμας Ανάργυρος Πατακάκης παραβρέθηκε στην τελετή εορτασμού της 76ης επετείου της Μάχης των Οχυρών «Λίσσε», την Κυριακή 9 Απριλίου. Παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, του Αντιπροέδρου της Ν.Δ κ. Κωστή Χατζηδάκη, του Αρχηγού ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή, των βουλευτών κ. Κυριαζίδη Δημητρίου και κ. Κεφαλίδου Χαράς, του Δημάρχου Κ. Νευροκοπίου κ. Βασιλείου Γιαννόπουλου, των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών αλλά και πλήθος κόσμου, αποδόθηκαν οι αρμόζουσες τιμές στους αγωνιστές των Οχυρών, οι οποίοι θυσίασαν τη ζωή τους ως Ήρωες μαχόμενοι για την απελευθέρωση της πατρίδας μας. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τους σκεπάζει και ας αποτελούν παράδειγμα το θάρρος και το ήθος τους για τις νεότερες γενιές.