Ticker

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Στη Βουλή το θέμα της χαλαζικής προστασίας της ΠΕ Καβάλας

Επίκαιρη ερώτηση στην βουλή, για το θέμα της  χαλαζικής προστασίας της ΠΕ Καβάλας, κατέθεσε ο βουλευτής Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Αναλυτικά το δελτίο τύπου
Ερώτηση για την υλοποίηση ολοκληρωμένου συστήματος προστασίας από το χαλάζι της ΠΕ Καβάλας

Ο Βουλευτής Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε συνέχεια προηγούμενων σχετικών ενεργειών και με δεδομένο ότι δεν έχει γίνει έως τώρα κάποιο ουσιαστικό βήμα στην κατεύθυνση της υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου συστήματος χαλαζικής προστασίας των παραγωγών της ΠΕ Καβάλας, ζητά να συζητηθεί το θέμα στη Βουλή, με την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελου Αποστόλου.

Ακολουθεί το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης.
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευαγγέλου Αποστόλου

ΘΕΜΑ: Ολοκληρωμένο σύστημα χαλαζικής προστασίας των παραγωγών της ΠΕ Καβάλας

Παρά τις διατυπωμένες θετικές προθέσεις του Υπουργείου στις απαντήσεις του σε αντίστοιχες ερωτήσεις μου (1272/30-03-2015, 227/18-05-2015, 4365/04-08-2015) σχετικά με την αποτελεσματική προστασία των καλλιεργειών της ΠΕ Καβάλας από τις χαλαζοπτώσεις, δεν έχει γίνει κάποιο ουσιαστικό βήμα στην κατεύθυνση της επέκτασης του Εθνικού Προγράμματος Χαλαζικής Προστασίας με εναέρια μέσα στην περιοχή της ΠΕ Καβάλας.

Στα πλαίσια της σύμβασης εφαρμογής του προγράμματος, η ανάδοχος εταιρεία «3Δ» παρέχει όλα τα διαθέσιμα μέσα για την κάλυψη περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας και της Κεντρικής Ελλάδας συνολικής έκτασης 5.200.000 στρεμμάτων. Η εξέταση των μετεωρολογικών δεδομένων της 10ης Ιουλίου 2015, οπότε και εκδηλώθηκε σφοδρή χαλαζόπτωση σε καλλιέργειες του Δήμου Παγγαίου, δείχνει πως στο ίδιο χρονικό διάστημα δεν υπήρχαν σε εξέλιξη ανάλογα φαινόμενα στις ενταγμένες στο πρόγραμμα περιοχές και πιθανόν να ήταν εφικτή η διάθεση μέρους των ως άνω αναφερόμενων πόρων σε μια κατά προτεραιότητα επέμβαση στην περιοχή.

Το ετήσιο κόστος των απαιτούμενων μέσων για πλήρη και όχι κατά περίπτωση και προτεραιότητα εφαρμογή του προγράμματος υπολογίζεται σε 1 περίπου ευρώ ανά στρέμμα που για το σύνολο της ΠΕ Καβάλας προσδιορίζεται σε δαπάνη της τάξης των 540.000 ευρώ.

Επειδή οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται ανά έτος στους παραγωγούς της ΠΕ Καβάλας, λόγω χαλαζόπτωσης, είναι 1.630.000 ευρώ (Μ.Ο. 10ετίας) και το απολεσθέν εισόδημα από την καταστροφή των προϊόντων είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με τις εκτιμώμενες ζημίες, οι οποίες επηρεάζουν και τις επόμενες καλλιεργητικές περιόδους, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός

1. Προτίθεστε να επανεξετάσετε την επέκταση του ΕΠΧΠ είτε κατά προτεραιότητα είτε με πλήρη διαθεσιμότητα στην ΠΕ Καβάλας;
2. Τι σκοπεύετε να κάνετε για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος προστασίας από το χαλάζι των καλλιεργειών της ΠΕ Καβάλας;